Стари автобуси без колани продължават да са в движение, алармират експерти

4062
Стари автобуси без колани продължават да са в движение, алармират експерти
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Нито един изпитан автобус за закрепване на обезопасителни колани няма в България до ден-днешен, макар че гратисният срок изтече и всички стари автобуси трябва да бъдат с колани. За това алармира инж. Евгени Мицов от акредитираната лаборатория за изпитване на пътни превозни средства „ТЕХНОТЕСТ“ АД. За коланите имаше 9-месечен отлагателен срок, който изтече на 28 юни 2019 г., предаде репортер на Actualno.com.

Вече има издадени актове от ДАИ на собственици на транспортни фирми и автобуси, които експлоатират автобуси без колани, съобщи инж. Русим Русимов от „Технотест“. Според МВР това са автобуси за случайни превози, туризъм, превоз на деца, отбеляза той и съобщи, че проблемът е най-вече при по-ниската категория автобуси „М2“, която е до 22 места, тъй като в нея влизат стари автобуси, маршрутки с над 8 места, със седалки без колани или закрепени с болтове. За тях би трябвало да се направи анализ и да бъдат спирани или насочвани за доокомплектоване. Те също влияят на безопасността на движението, не само големите, отбеляза той и подчерта, че по-ниската група е много по-опасна.

„Поставянето на коланите е задължение на собственика. Той може да наеме външен изпълнител, може и сам да ги постави. Самото поставяне не изисква особени технически умения. Обикновено конструкцията на старите автобуси позволява допълнително да се закрепят двете точки на двуточковия колан. Ако няма възможност, може да се монтира допълнителна приставка. Целта на изпитването е да се опъне коланът и да се види това закрепване дали отговаря на изискванията - ако издържи, се счита, че е направено както трябва. Седалката също се изпитва също. Трябва да има аналогично закрепване на всички седалки и тогава се издава протокол по Наредба 3, където са изискванията за обезопасителните колани. Повечето автобуси имат такива колани, изключение правят старите автобуси“, поясни инж. Лъчезар Денков от „ТЕХНОТЕСТ“ .

Експерти смятат, че идеята за нов начин на регистрация на коли утежнява нещата

КАТ ще регистрира автомобилите – частните пунктове просто ще издават заключения и те ще бъдат представени като основа за издаване...

Експертите са категорични, че освен монтирането на колани, много важно е да се предприемат мерки пътниците да започнат да ги използват. Водачът трябва да упражнява контрол коланите да бъдат поставяни, убеден е Денков.

Русимов съобщи, че се наблюдава засилен интерес към промяна на категорията на превозното средство, например с намаляване на броя на седалките се преминава от „М2“ в „М1“, което осигурява по-висок комфорт на пътниците.

Има много фирми, които трудно намират водачи на автобуси и променят категорията на превозните средства от автобуси в леки автомобили, влияние оказват и тахографите, каското, докато при леките автомобили нещата са по-лесни, посочи още Рисимов. 

Категорично против десните волани се обявиха от "ТЕХНОТЕСТ" и съобщиха, че не работят с такива автомобили. Фирмата е давала предложения да бъдат забранени, тъй като са опасни за България и изразиха недоумение защо все още са разрешени. Основният риск от автомобилите с десен волан е при изпреварване - водачът трябва да види, че в насрещното платно няма автомобил, но заради десния волан трябва почти целият автомобил да бъде изнесен в насрещното движение, а това е много сериозна предпоставка за катастрофа, посочи инж. Денков и уточни, че в Полша и Литва такива автомобили са забранени.  

Представителите на "ТЕХНОТЕСТ" и "ТИАТ" изразиха удовлетворение, че законопроекта за пътническите превозни средства е свален от обществено обсъждане, което смятат, че е резултат от сигнала им срещу текстове в проекта.

Законово предложение: Регистрация на коли да се прави и в частни пунктове

Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, предвижда проект на Закон за пътните п...

По оценка на експертите от "ТЕХНОТЕСТ", проектът за нов закон за пътническите превозни средства е необмислен, в него има текстове, например за регистрацията на превозни средства, които са на ръба на абсурда, включени са няколко наредби, регламенти, директиви за регистрация, сервизна дейност, акредитиране на изпитвателните лаборатории, технически прегледи, които трябва да бъдат преработени основно. Така наречените „паспорти на транспортни средства в България никога не е правена в България, а тази дейност е доста специализирана и изисква много информация и умения. Може да се окаже да си купите автомобил и да не можете да го регистрирате - тръгвате по мъките да събирате информация от момента, в който автомобилът е бил произведен до момента, в който искате да го регистрирате, което ще е изключително трудно“, коментира той.

Лобисткият проектозакон

Ако с проекта на нов Закон за пътническите превозни средства бъдат легализирани чуждестранните фирми за технически изпитвания и изкарат от пазара българските, това ще се отрази на крайния потребител с цените, алармираха още представителите на акредитираните изпитвателни лаборатории и нотифицирани технически служби за България „ТЕХНОТЕСТ“ АД и „ТИАТ“ АД. Макар, че спорният законопроект е изтеглен и свален от административните уебсайтове, в което от „ТЕХНОТЕСТ“ и „ТИАТ“ виждат знак, че законопроектът е спрян, те се опасяват от нелоялна конкуренция на чуждестранни фирми по технически изпитвания.

В България оперират още няколко технически служби, които са с по-специален статут, не минават проверки в Българска служба за акредитация, посочи инж. Лъчезар Денков от „Технотест“. Той уточни, че на българския пазар оперират общо 7 фирми като 3 са немски технически служби, признати и за България. „Тревожи ни, че сме поставени в по-неравностойно предложение, отколкото другите технически служби“, сподели той. „При тях се прима оценъчният доклад да е от техния орган по акредитация или от органа за одобряване на типа, докато при нас задължително се въвежда изискването за оценъчен доклад от компетентния орган на България – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и също фирмата да има акредитация от Българска служба за акредитация, поясни инж. Денков, което според него е двойно преминаване през процедурата. По думите му в законопроекта прозират лобистките интереси – в раздел 3 от проекта, касаещ оценка, оправомощаване, нотификация и надзор на техническите служби. Процедурата предвижда компетентния орган ИА „Автомобилна администрация“ да нотифицира техническите служби и всяка година да се акредитират от БСА.

Още за поправките в Транспортния закон, може да прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com