Столицата е домакин на Седмица на мира

1846
Столицата е домакин на Седмица на мира
Снимка: istock

На 21 септември 2021 г. за 40-ти юбилеен път светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Обединени и вдъхновени от тази кауза Пробегът на мира заедно с Дружеството на ООН в България, Асоциация „Докосни дъгата“, Руския културен информационен център и Съюза на ветераните от войните на България организират инициативи в различни формати, посветени на мира за периода 15 септември–21 септември 2021 г.

Организацията на Обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по друг начин да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира. За столичани е подготвена цяла една седмица с поредица от събития на теми за силата на мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.

„Седмица на мира“ е инициатива на Пробега на мира и е водена от чист доброволчески дух – дух на сътрудничество, на подадени ръце и единни сърца. Това обединение е решаващо за справянето с общите световни предизвикателства, за да можем да създадем едно ново мирно семейство на единния свят.

Организаторите вярват, че е дошъл моментът в историята на човечеството да вървим съзнателно и градивно напред с бдителност, съчувствие и решимост. От всеки един член на световното семейство се изисква подновено чувство за лична отговорност, както и по-дълбоко разбиране и признаване на вътрешната взаимозависимост на всички хора и народи по земята.

Организаторите споделят идеята, че всеки от нас има златната възможност да направи света по-мирен – точно тук и точно сега – с избора, който правим, с решенията, които взимаме. Следвайки думите на Шри Чинмой – основател на Пробега на мира, нека превърнем пътя си към световния мир във „вечно разцъфваща мечта“. Участниците в Пробега на мира се стремят да предават културата на мира, разбирателството и хармонията. Ето защо са организират разнообразни прояви, част от които са изложба на тема мир, спортни игри без състезателен характер за деца, концерт на арфа с музика за мир, благотворителни дейности, работилница за мир за малки и големи, засаждане на дръвчета на мира и др.

„Световният мир може да

бъде постигнат, разкрит,

предложен и проявен

Светът отбелязва Международния ден на мира

Символичността на ден без сражения ни подсеща, че конфликтите могат и трябва да завършат. Това заяви генералният секретар на ООН Бан К...

на земята само когато

сила на любовта, замени

любовта към силата.“

Шри Чинмой

Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 15 март 2024 г.

България се прощава със своя духовен баща – патриарх Неофит

Работещите в метрото излизат на протест

Световен ден на потребителите

Прогноза за времето - 15 март 2024 г. (петък)

Kaufland отчита близо 2 млрд. лв. дълготрайни инвестиции за 18 години на българския пазар

Най-важните новини за деня: 14 март 2024 г.

Преместиха десетки бежанци от „Овча Купел“ в други центрове

Епископ Тихон: Първата ни среща с патриарх Неофит беше във влака към Семинарията

Вселенският патриарх Вартоломей ще възглави опелото на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Кой има имен ден днес, 15 март 2024 г.
Кой има имен ден днес, 15 март 2024 г.

Днес, 15 март, според църковния календар почитаме паметта на мъчениците Агапий и още светли мъже, посечени с меч, отстоявайки своята вяра в Христос. Имен...