Столицата е домакин на Седмица на мира

1846
Столицата е домакин на Седмица на мира
Снимка: istock

На 21 септември 2021 г. за 40-ти юбилеен път светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Обединени и вдъхновени от тази кауза Пробегът на мира заедно с Дружеството на ООН в България, Асоциация „Докосни дъгата“, Руския културен информационен център и Съюза на ветераните от войните на България организират инициативи в различни формати, посветени на мира за периода 15 септември–21 септември 2021 г.

Организацията на Обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по друг начин да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира. За столичани е подготвена цяла една седмица с поредица от събития на теми за силата на мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.

„Седмица на мира“ е инициатива на Пробега на мира и е водена от чист доброволчески дух – дух на сътрудничество, на подадени ръце и единни сърца. Това обединение е решаващо за справянето с общите световни предизвикателства, за да можем да създадем едно ново мирно семейство на единния свят.

Организаторите вярват, че е дошъл моментът в историята на човечеството да вървим съзнателно и градивно напред с бдителност, съчувствие и решимост. От всеки един член на световното семейство се изисква подновено чувство за лична отговорност, както и по-дълбоко разбиране и признаване на вътрешната взаимозависимост на всички хора и народи по земята.

Организаторите споделят идеята, че всеки от нас има златната възможност да направи света по-мирен – точно тук и точно сега – с избора, който правим, с решенията, които взимаме. Следвайки думите на Шри Чинмой – основател на Пробега на мира, нека превърнем пътя си към световния мир във „вечно разцъфваща мечта“. Участниците в Пробега на мира се стремят да предават културата на мира, разбирателството и хармонията. Ето защо са организират разнообразни прояви, част от които са изложба на тема мир, спортни игри без състезателен характер за деца, концерт на арфа с музика за мир, благотворителни дейности, работилница за мир за малки и големи, засаждане на дръвчета на мира и др.

„Световният мир може да

бъде постигнат, разкрит,

предложен и проявен

Светът отбелязва Международния ден на мира

Символичността на ден без сражения ни подсеща, че конфликтите могат и трябва да завършат. Това заяви генералният секретар на ООН Бан К...

на земята само когато

сила на любовта, замени

любовта към силата.“

Шри Чинмой

Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...