Свещеници официално поискаха отлагане на избора за Неврокопски митрополит

17992
Свещеници официално поискаха отлагане на избора за Неврокопски митрополит
Снимка: БГНЕС

Свещеници от Неврокопската епархия са подали подписка за отлагане на избора за Неврокопски митрополит. Причината са нарушения при избора на епархийски избиратели, казват те.

Според свещениците нарушенията при изборите в Неврокопската епархия се изразяват в това, че изборите са признати за валидни, въпреки че има избиратели, които не са били съгласни и не са подписали изборните протоколи при вота за епархийски избиратели. Това заяви отец Никола от Банско, предаде БГНЕС.

Той обясни, че лично е пратил жалба за избора, но писмото им е било скрито в архиерейското наместничество в Сандански и не е било изпратено до Митрополията. По думите му, в Благоевград листата от епархийските околии беше спусната отгоре, приета и подписана на избора, както и в Гоце Делчев.

"По устав, ако само един не подпише изборните протоколи, изборите се считат за невалидни", обясни отец Никола и каза, че е написано и възражение по случая. В Неврокопската епархия не са доволни и от това, че "в листата на цивилните избиратели, голям процент от хората са членове на БСП" .

"БСП е наследница на БКП, която е била сериозен противник, унизител и унищожител на църквата и добродетелите, които проповядва", каза още отец Никола, според когото тези хора са поставени целенасочено, а поредиците от избори в различните околии са били с цел да се изберат "подходящите" хора, които ще гласуват в бъдещо време за подходящия наследник на Неврокопската епархия.

Искането на свещениците от Неврокопската епархия е Светият синод да отложи избора, насрочен за 12 януари. Към синода има изпратени писма от миряни от Благоевград и Сандански, както и подписка от 500-600 подписа, които също искат отмяната на този избор.

Според отец Владко Тасков искането е само да се проверят изборните книжа, защото в тях се вижда, че не те са подписани от всички избиратели. "А ако са подписани, е редно да се провери с какви подписи се е случило това, защото в Неврокопската епархия се чертае бъдещето на енориите и децата ни", каза още отец Владко Тасков и подчерта, че не може незаконно действие да роди благодатни ползи за бъдещето на енориите.

"Има и искане за проверка на дейността на Епархийския съвет, където е трябвало да извадят на показ какви са решенията относно действията за бъдещето на епархията, както и да се разгледа "догматичното й състояние", категорични са свещениците от Неврокопската епархия, който настояват само и единствено да се спазва уставът на Светия Синод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com