Светлозар Лазаров поискал забрана за провеждане на протеста в Пловдив

23856
Светлозар Лазаров поискал забрана за провеждане на протеста в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Над 120 души са били задържани в полицейски управления в Пловдив по време и след протестните действия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

МВР искаше забрана за провеждане на протеста в Пловдив. Това каза в предаването „Лице в лице” по БТВ главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Изпратихме писмо до кмета на Пловдив, в което уведомихме, че се създават предпоставки за ескалация и искаме забрана за провеждане на мероприятието. Това писмо е изпратено на 10 февруари. Получаваме писмо от зам.-кмета на 11 февруари, че той не счита са налице достатъчни причини за забрана на мероприятието, обясни Лазаров.

Мюфтийството остро осъжда вандалския погром над "Джумая" джамия

Главно мюфтийство остро осъжда вандалския погром, извършен над "Джумая" джамия в Пловдив днес, заявяват в позиция до медиите от мюфтийс...

Той допълни, че мероприятието не беше съгласувано с препоръките на МВР и то беше проведено с разрешение на кмета пред Съдебната палата в Пловдив, когато се е провеждало съдебно заседание. Разрешението за провеждане на протест е от 9.30 до 11.00, за което време е било затворено движението в района.

След 11.30 започва шествие, което отива до Джумая джамия – национален паметник. Започнаха ксенофобски обиди, бяха счупени стъкла на джамията, подчерта Лазаров. По думите му, след това започнла штурм на джамията.

Колегите изпълниха совите задължение, овладяха ситуация и не допусната ескалиране на напрежението. През цялото време служителите бяха замервани с пиротехнични средства, каза още Лазаров. По думите му, е имало опасност и за живота на мирни граждани и органи на реда. След като не успяха да нахлуят в джамията протестиращите – те отидоха до турското консулство. Полицаите успяха да възпрепятстват нерегламентираните действия. Всичко това се случва след 11.30. – защо не беше забранено това мероприятие, което излезе извън всички рамки, попита Лазаров.

Камъни и бомбички литнаха на протеста срещу мюфтийството

Протестът в Пловдив срещу претенциите на Главното мюфтийство за Куршум джамия стана по-ожесточен от очакваното. Според Агенция "Фокус"...

в 13.00 часа и по съгласуване с главния прокурор Сотир Цацаров входираме искане да бъде забранено това мероприятие от кмета на град Пловдив. По думите му, това става два часа след разрешеното съгласуване. В 14.00 въпреки нападенията срещу служителите на реда по време на изпълнение на служебните задължения, има ранен полицай и мирни граждани, полицаите възстановиха обществения ред. В 15.00 часа ние получихме писмо от общината, подписано от кмета Иван Тотев, да се прекратят протестните прояви, обясни Лазаров.

На въпрос, смята ли, че Тотев е съучастник на извършителите на хулиганските прояви, Лазаров каза: „Не обясни, защо не беше забранено това мероприятие пред съдебната палата по време на съдебно заседание, след като е уведомен по надлежния начин от служителите на МВР?” Съгласували сме всичките си действия с прокуратурата, имаше щаб на място, апелативен прокурор, окръжен прокурор, директор на областната дирекция на МВР. Аз съм държал постоянна връзка с главния прокурор и трябваше след негово обаждане Тотев да пусне нареждане – да спре протеста, подчерта той.

„Само, че то се случи след като полицията беше овладяла ситуацията и всичко беше приключило. Чух, че е имало няколко граждани, които са пострадали от тези протестиращи, но тяхното отношение и участие в погромите днес тепърва ще се установява в рамките на съответните досъдебните производства. Докато тръгвах бяха 7, има досъдебни производства за хулиганство, има по други членове от Наказателния кодекс за подбуждане на расистки прояви и паралелно с това имаме задържани над 120 лица. Това са фактите”, каза още Лазаров.

На въпрос – с каква цел се допуска, Лазаров каза: „Когато беше мероприятието на 7 февруари, също имаше искри, които прехвърчаха, казвам го съвсем откровено, но в името на възможността гражданите на протестират, ние уважаваме тяхното право за мирни протести и сме го показвали в последните 8 месеца, не сме взели крайни мерки, въпреки че още тогава имахме основание. Казвам го с ръка на сърцето, но днес това, което се случи, както виждате, недопуснахме и затова са тези арести, затова са тези досъдебни производства, защото имаше явни хулигански действия” подчерта той.

С гайди и димки започна протестът заради Куршум джамия

С гайди и димки започна протестът пред Съдебната палата в Пловдив, където за днес е насрочено делото за връщането на Куршум джамия на Г...

Лазаров допълни, че от 7 до 14 февруари протестите не му изглеждат спонтанни. Все пак ние сме имали нещо, дали сме го, уведомили сме, предупредили сме. Някой ни написа, че не вижда проблем в тази работа. Тези лица трябва да отговорят какви действия са предприели или не са предприели, каза още Светлозар Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество