Свързано с червените среди НПО защитава Волгин с числа

4278
Свързано с червените среди НПО защитава Волгин с числа
Снимка: БГНЕС

Пълен превес на позицията на управляващите – това е основният извод от сравнително мониторингово изследване на Института за модерна политика (ИМП) на предаванията „Панорама” и „Референдум”. Изследването е направено с цел да се покаже, че предаването „Деконструкция” на БНР незаслужено е свалено от ефир, след като в други емблематични предавания на държавни медии също няма плурализъм – според ИМП.

Управител на института е Борислав Цеков, а свързваният с него сайт Хаштаг обяви, че съди Клуб Z и Mediapool за 100 000 лева – заради публикациите им колко много медийни пакети е получил Хаштаг за кампанията за референдума за електронното гласуване. Бивш шеф на ИМП беше сегашният председател на ЦИК Ивилина Алексиева, която зае настоящия си пост по времето на кабинета „Орешарски”.

Изненада - ДПС не рекламирало в телевизия на Пеевски

Одитът на Сметната палата относно кампанията за местните избори показа интересна гледка по отношение на медиите и кои политически субек...

Данните от мониторинга показват отчетлива доминация на участието на представители на управляващото мнозинство - ГЕРБ, РБ, АБВ, Патриотичен фронт (вкл. ВМРО като самостоятелна формация) над този на представители на опозиционните политически и граждански среди, казват от ИМП. Създава се впечатлението, че „Панорама“ е отдадена на „концесия“ на правителството, а „Референдум“ – на парламента, добавят от Института.

Проучени са 39 предавания на „Панорама” и също толкова на „Референдум”. Анализирани са „брой участия“, а не участници, защото практиката показва, че един и същ политик или анализатор може да бъде канен неколкократно както в едното, така и в другото предаване. В крайна сметка са регистрирани общо 408 участия – 181 в „Панорама“ и 227 в „Референдум“. От тях 28% са в полза на управляващите, а 20% - на опозицията. Регистрирани са едва 8 участия на представители на извънпарламентарни сили, от които в „Панорама“ само 1 - на "Движение 21". Най-много участия в двете предавания имали от Центъра за либерални стратегии.

В „Панорама” имало 47 участия на представители на управляващите срещу 28 на опозицията. 38 пъти в „Панорама” и „Референдум” участвали министри и депутати на Реформаторския блок, което е считано за явно предимство от ИМП, защото Реформаторите имали 23-ма депутати, а ДПС имало 36, но депутати на Движението участвали само 22 пъти в двете предавания.

Припомняме, че Петър Волгин беше свален от ефира на БНР от СЕМ, защото не показва другата гледна точка в предаването си, а по закон за държавна медия това е задължително.

Една от двете пийпълметрични агенции у нас обвини БНТ в нагласяване на поръчка

Една от на практика само двете компании за измерване на пийпълметрични данни в България – Nielsen, официално отказа да участва в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com