Събарят недовършената сграда на „13 века България“ до пролетта на 2022 г.

3619
Събарят недовършената сграда на „13 века България“ до пролетта на 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Събарянето на недовършената сграда на фондация „13 века България“ ще приключи пролетта на 2022 г. Това заяви зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов, предаде репортер на БГНЕС.

„Зад мен има много техника. Много техника е докарана. Върви събарянето на сградата. Първите месеци вървеше трудно, тъй като се оказа, че в самата стоманобетонова конструкция е вложена много повече армировка, отколкото имахме информация. Има 7 или 8 багера в момента на обекта. Очаква се до пролетта на следващата година да приключи събарянето, като в следващия строителен сезон т.е. май или юни ние да имаме готов проект, избран изпълнител, да разчистим обекта и да може следващото лято да започне изграждането на училището и детската градина“, каза инж. Джогров.

Той провери работата по събарянето и разчистването на недовършената сграда на фондация „13 века България“ в кв. Манастирски ливади – запад, където е планирано строителството на първото в квартала основно училище, интегрирано с нова детска градина.

„Възложител на събарянето, след което и на строителството ще бъде район Витоша в лицето на г-н Петков, а армировката, която излезе вътре в стоманобетоновата конструкция е в пъти повече от очакваното. Самата армировка е много над максималния процент на армиране, много по странен начин е строена. Вече хванахме технологията, само че има и много ръчна работа – след като поработят чуковете, влизат хора на ръка, режат, като армировката се предава, като парите след това остават за Столична община. За момента няма забавяне по вина на строителя“, обясни инж. Джоргов.

Към момента спрямо актуализирания график работата върви по план. Той разказа какво ще включва новият проект за училище и детска градина – сградата ще бъде с три корпуса, като във всички от тях ще има класни стаи, ще има също така актова зала, физкултурен салон, а в един от корпусите на партерния етаж и на първия етаж ще има детска градина, по всяка вероятност за четири групи.

Инж. Джоргов каза още, че като цяло плановете на Столична община и на район Витоша са били строителството да започне през следващата година. Той подчерта, че строителството ще започне по график следващата година, така както е било заложено по първоначалния план.

„Истината е, че трябва да излезе и самият проект, който трябва да бъде остойностен. Ние имахме някакви предварителни разчети, които са отпреди 5-6 месеца. Знаете, че последните 5-6-8 месеца много се повишиха цените на строителството, така че като излезе проектът ще имаме крайната стойност, но имаме и 5 млн. лв., които са осигурени по линия на държавата. Те, разбира се, ще бъдат използвани, като останалото, колкото и да е то, ще бъде дофинансирано от държавата. Това е район на София, в който трябва да бъде използвана всяка една възможност. Ние сме много щастливи, че на мястото на този незавършен строеж, който стои тук от десетилетия, най-сетне ще има детска градина и училище“, уточни зам.-кметът по строителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com