Съдът наложи нови задължения на Столична община срещу мръсния въздух

2921
Съдът наложи нови задължения на Столична община срещу мръсния въздух
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Ново определние за привременни мерки срещу мръсния въздух в София постанови съдът, с което задължи Столична община да информира обществеността за нивата на замърсяване и миенето на улиците.

Качествената разлика е, че сега съдът не задължи Столична община да предоставя информация на спирките на градския транспорт за замърсяването с фини прахови частици, каквото задължение ѝ бе вменено със съдебно решение от 8 юли, но за сметка на това задължи Столична община да извърши допълнителни мерки като например – периодично да отчита резултата от измиването на улиците, също по отношение на публикуването на сайта ѝ и Фейсбук страницата ѝ на данни от Европейския индекс за замърсяването.

СГС одобри екологична експертиза по делото за мръсния въздух

Софийският градски съд се съгласи да назначи тройна експертиза – медицинска, икономическа и екологична по делото за мръсния възду...

Освен това, съдът даде 2 месеца срок на Столична община да представи план за засаждане на дървета в София през 2020 година, каквото задължение в предишното съдебно решение нямаше.

„Макар, че с предишните привременни мерки съдът беше задължил Столична община да оповестява по спирките на градския транспорт данни за замърсяването, това не беше направено“, отбеляза адвокатът на ищците Александър Коджабашев. За него е неприемлив аргумента на общината, че тя не е собственик на данните, тъй като данните са на Изпълнителната агенция по околна среда. „Нивата на замърсяването се отчитат от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), но няма проблем столична община да ги оповестява“, категоричен е адвокатът.

Ищците оспориха и твърденията на общината, че данните от Европейския индекс за замърсяването не били верифицирани т.е. потвърдени. Европейският индекс ползва данните от ИАОС и дава прогнозни данни за нивата на замърсяването, изтъкнаха те и подчертаха, че този индекс е единственият начин Столична община да информира адекватно населението за нивата на замърсяване на въздуха. „Ответниците се опитват да внушат, че Европейският индекс не предоставя адекватна информация“, възрази от сдружение „За земята“ и посочиха, че това е най-добрият и признат технологично и научно инструмент за информиране за състоянието на замърсяването на въздуха. В крайна сметка съдът уважи доводите на гражданите и задължи Столична община да осигури публичност на данни от Европейския индекс.

„За миенето на улиците Столична община имаше аргумент, който не издържа – те казват, че миенето се извършва от трети лица, по възложени обществени поръчки, но нали изпълнителят отчита извършеното, т.е. няма основание община да не знае как се изпълнява възложената работа“, отбеляза още адвокат Коджабашев. Той не възрази съдът да измени определението за миене, съобразно общото разбиране, че при неподходящи метеорологични условия през зимата е безпредметно. 

Делото за мръсния въздух в София не тръгна, има ли провокация с процедурата?

Софийският градски съд (СГС) не даде ход по същество на делото за чистотата на въздуха в София, заведено от "Група за чист въздух" срещ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com