Съкращават 1 300 военни от армията до края на годината

14505
Съкращават 1 300 военни от армията до края на годината
Снимка: БГНЕС

До края на годината от армията ще бъдат съкратени 1300 военни. Това съобщи в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов. Той уточни, че съгласно плана от 2010 година е трябвало да бъдат съкратени 2 000 души от личния състав, но с промяната от миналата година са "спасени" близо 800 армейци.

„Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО", обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

За награда за оплесканата ограда с Турция ген. Ненов ще става зам.-началник на отбраната

Поредното скандално назначение е на път да стане факт след по-малко от два месеца. Става въпрос за генерал-майор Нейко Ненов, който е г...

По думите на Найденов съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. Голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви, предаде КРОСС.

„То не е на министерството, но ведомството прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност", коментира той.

Днес министър Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

 

Положението с въоръжението и бойната техника в армията е критично

Правителството одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2013 г. и предлага на Народното събрание да го разгле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com