Съкровище от 3000 г. пр. хр. бе върнато в България след операция на ДАНС

28352
Съкровище от 3000 г. пр. хр. бе върнато в България след операция на ДАНС

Съкровище, от третото хилядолетие преди Христа, е върнато в България при самостоятелна операция на ДАНС. Това каза пред журналисти директорът на Националният исторически музей - проф. Божидар Димитров, предаде „Фокус”.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев уточни, че работата е изцяло на ДАНС - без участие на външни служби. Отказа да коментира къде е заловена находката и да разкрие подробности около операцията.

Откриха част от съкровището на нибелунгите?

Немски любител, занимаващ се с археология, откри в горски район на южната част на Германия ( Райнланд - Пфалц ) съкровище, което спо...

„При операция на ДАНС срещу българска престъпна група задържано това съкровище, което има изключителна преди всичко научна стойност. Научна защото е от третото хилядолетие преди Христа във време, когато нямаме белези на висока цивилизация по българските земи. Заловени са около 15 хиляди златни детайли. Те са от три огърлици в един некропол. Носили са ги високопоставените дами”, каза проф. Божидар Димитров.

„Това е дело на много високотехнологична цивилизация по българските земи, която присъства на европейския континент. Но това е нещо нормално, защото ние сме териториалното звено между Азия и Европа и тази част на Азия – Месопотамия, където се развива за първи път високо човешка цивилизация. Първо тя стъпва по българските земи и оттам се прехвърля в следващите хилядолетия в Европа. Цената на тези съкровища нямат стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Може да започне от сто хиляди евро и да достигне 5 или 10 милиона”, допълни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com