X
 
 

Терзийски, АПИ: АМ "Струма" е приоритетен обект, дейностите не са преустановени

727 1
Терзийски, АПИ: АМ "Струма" е приоритетен обект, дейностите не са преустановени
Снимка: БГНЕС
АМ „Струма“ е приоритетен обект, дейностите не са преустановени. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски в ефира на bTV. „Отново искам да подчертая – няма отказ от финансиране. Може да започне след ново подаване на апликационна форма и осигуряване на финансиране. Ако искаме да бъде финансирано през този програмен период, то до края на 2020 г. ние трябва да подадем апликационна форма. Но искам да подчертая, че дейностите, съпътстващи апликационната форма не са преустановени. Дейности имам предвид – избор на изпълнители, строителство и надзор, процедурите и в момента се извършват от Агенцията и ние не сме ги преустановили именно с цел осигуряването на финансирането веднага да стартира“, каза Георги Терзийски.

На въпрос на водещата имаме ли възможност ние сами да финансираме участъка на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле, Георги Терзийски отговори: „Такава възможност ние не разглеждаме. За нас неслучайно и заявихме – АМ „Струма“ е приоритетен обект, защото особено в този участък статистиката е черна. За 10 г. имаме над 530 тежки пътно-транспортни произшествия с над 230 загинали и тежко пострадали.“

Близо 1.9 млн. лв. и поне още 4 месеца ограничено движение ще ни струва пожарът под АМ Струма

Пораженията по конструкцията на АМ "Струма" и последиците за гражданите изглеждат много сериозни. 1.86 млн. лева ще струва ремонтът на...

Терзийски беше категоричен, че не е имало нарушение на европейските директиви и ЕК не е коментирала нарушения на европейските директиви. Единствено е коментират графикът по отношение на изпълнението на проекта и то е средата на 2027 г.

Попитан как ще изглежда участъкът от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле Георги Терзийски отговори: „В момента избраният вариант е ново платно на изток от сега съществуващия път, нов път който ще бъде в посока София и рехабилитация на съществуващия път Е-70, на трасето в посока Кулата – това е избраният вариант. Трасето на Е-79, разбира се рехабилитирано в габаритите на магистрален път ще бъде платното в посока Кулата. Като освен рехабилитацията, ще бъдат извършени съответните смекчаващи мерки по отношение на местообитания – водостоци с цел да могат да преминават земноводни и дребни бозайници под пътното платно, мрежи за птици. Всичко това е планирано и ще бъде изпълнено априори, разбира се доколкото е възможно да бъде направено без да бъде затварян пътят, защото той е безалтернативен, за да можем да отговорим още по-прецизно на препоръките на Комисията, допълни още Георги Терзийски.

Actualno.com

Етикети: