Транспортният министър: Няма да изпитват младите шофьори в "бели" коли

5402
Транспортният министър: Няма да изпитват младите шофьори в "бели" коли
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Младите шофьори нямало да бъдат изпитвани в "бели" автомобили, каквито идеи наскоро бяха лансирани и разгневиха бранша и обществото. "Няма тема за нови автомобили, няма да се купуват нови автомобили. Това са фалшиви новини, някой се е изпуснал по този начин", заяви транспортният министър Росен Желязков на среща с инструктори от цялата страна.

Той обясни, че в момента в няколко областни града се провеждали тестове с нова апликация за контрол на часовете, подготовката и маршрута на обучаемите лица. "Когато излязат резултатите, отново ще се съберем, ще почерпим информация за това дали е успешен този тест и след това ще се върви към интегриране на системата заедно с модула за самия изпит", успокои той.

Красимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, организирала срещата поясни, че идеята за "белите" автомобили не била нова. "Това е стара идея и не при този министър, тя е от времето на Московски", уточни той и разказа, че "господа от Автомобилна администрация" се опитали да сондират мнения какво ще се случи, ако я прокарат, видяло се, че е неприемлива и нещата приключили. "След като министър Московски си подаде оставката и на негово място застана Росен Желязков, някои решиха че отново могат да се опитат да си прокарат идеята", добави Георгиев. Той отказа да ги назове, но уточни, че Автомобилна администрация е тази, която решава техническите въпроси, относно провеждането на изпитите.

Новите шофьорски изпити - теория в две части и кормуване извън града

Подготвят се съществени промени при шофьорските изпити - както при теоретичната част, така и при кормуването. Според тях практическият ...

Остро недоволство изразиха представителите на автомобилния бранш към квалификацията на изпитващите. "Прави са колегите. Изключително ниска е квалификацията", коментира Красимир Георгиев и отбеляза, че в същото време, по закон им се правят и периодични обучения. "На всеки две години държавата плаща тези обучения на изпитващите и колкото повече се обучават, толкова повече не знаят", заключи той. "Крайно време е да се ревизира това обучение на изпитващите, да се види за какво е плащано и какво е направено. Защото има много читави председатели на изпитни комисии, но има и хора, които знаят малко по-малко от курсиста, който се явява на изпит", добави председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

"От 90 изпитвачи в страната - 90 тълкувания на закона за пътищата. А би трябвало да е едно единствено. Първото, което трябва да направите е да си подберете хората. Това е митницата, а митницата ви е слаба", каза на министъра възмутен инструктор. "В масив от 1000 въпроса, слагам 200 в серията тъпизми – те не проверяват знанията, а целят да объркат курсиста или да го провокират", посочи още той.

Министър Желязков увери, че ще има ревизия на учебните програми, но дали ще бъдат променени въпросите от изпита за шофьорски книжки е въпрос към образователното министерство.

Председателят на СБА инж. Емил Панчев разкритикува държавните органи за честите експерименти в сектора, за които са давани милиони. Той настоя Автомобилна администрация да качи на сайта си информация за инструкторите, за да могат хората да избират и да виждат колко са им обучаваните, и да има информация и за изпитвачите, включително колко са им изпитваните и имат ли пътно-транспортни произшествия. "Всички знаят защо това не се качва", отбеляза той с упрек към държавните органи.

Дамян Войновски: Подаването на маршрути по GPS е част от мерките за справяне с корупцията

Подаването на маршрути по GPS и създаване на специална мониторингова агенция са част от мерките на Автомобилната администрация за справ...

"Автомобилна администрация няма капацитет, не може да си контролира изпитващите, а ние се опитваме да контролираме инструкторите", изрази недоумение той и настоя държавните органи да засилят контрола над изпитващите, а не над инструкторите.

В хода на дискусията бе обърнато внимание и на проблема с ниските заплати на изпитващите. Атанас Балабанов от Съюз на инструкторите – Варна посочи, че някои получавали заплати от 690 лв и коментира, че такава заплата е предвестник на корупцията. "Какъвто и контрол да правите, вие нямате кадри именно заради заплатите", каза той на министъра и припомни, че още при първото правителство на Борисов са им давани обещания. "Минаха години … те работят за слава и като не става за слава става вече корупция. Тези неща трябва вие да ги изисквате", добави той.

Асоциацията за квалификация на автомобилистите настоява да се премахне бумащината и да няма контакт между инструктор, учебен център и проверяващ – контролен орган. Според председателя на асоциацията информационната система би решила проблема, тъй като е със система за локализация на курсиста, на инструктора и маршрута. С нея не може да се случи имитиране на кормуване, отбеляза още той.

След 6 - 8 месеца Желязков очаква да приключат тестовете на информационната система, която сега се изпитва в няколко областни града. "Ние настояваме и за зумери, които да подават звуков сигнал,също за промяна в наредбата, за промени в оборудването на автомобилите със звуков и светлинен сигнал при намесата на инстурктора по време на изпита, за да се контролира взаимодействието или съдействието, което на този етап също е някаква предпоставка за недобър резултат от обучението", отбеляза той.

Министърът посочи, че според проведени анонимни анкети в сектора най-често срещаните корупционни практики са "вземане на изпит с подкуп, иницииран от кандидата; корупция с рекет, която се инициира от изпитващия и корупция за подсигуряване, която се инициира от обучаващите лица, има и корупция при издаване на разрешителни". Той е категоричен, че трябва да се ограничат възможностите за субективна преценска на изпитващите. "Субективността в 10% е съпроведена с плащане", посочи той и подчерта, че разглеждат като антикорупционна мярка възможността за въвеждане на интегрирана информационна система от подготовката до изпита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com