Трети етап на акция "Зима". Ето за какво да внимаваме!

6775
Трети етап на акция "Зима". Ето за какво да внимаваме!
Снимка: БГНЕС

Третият етап от традиционната акция "Зима" започва на 21 ноември и ще продължи до края на месеца. Той ще протече под мотото "Безопасно шофиране през зимата".

Дейностите на пътните полицаи ще бъдат насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, както и над поведението на водачите.

Както в рамките на предходните два етапа, така и по време на този ще бъде отбеляван тематичен ден без жертви. 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници на моторни превозни средства - жертви на пътя.

Пътна полиция се обръща към всички участници в движението по пътищата с апел да бъдат внимателни и отговорни към себе си и към останалите на пътя.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

1) НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!

Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

2) ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ!

Препоръчително е да изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и спрете, без да губите контрол над автомобила в осветяваната от фаровете зона! Бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, колоездач без светлоотразителна жилетка, каруца.

Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях.

Преди разминаване с насрещни автомобили непременно намалете скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова "презастраховане" ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.

3) БЪДЕТЕ НАЩРЕК В "ТЪМНАТА ЗОНА"!

Бургас е готов за зимата

Община Бургас е подготвена за почистване на пътищата през зимния сезон. Това стана ясно след комплексна проверка, извършена по заповед ...

При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта, попадате в т.нар. "ТЪМНА ЗОНА" - видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.

Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.

4) ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец.

Препоръчително е да намалите скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус, тролейбус или трамвай.

5) ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!

Правилата за движение през зимата и глобите, ако не ги спазваме

В последно време бяха направени изключително много промени в Закона за движение по пътищата на България. Затова, предвид предстоящия зи...

Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.

Прогнозирайте внезапните действия на възрастните и децата, движете се със скорост, гарантираща избягването на всякакъв риск.

6) ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!

Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.

Препоръчително е да предотвратите попадането в аквпланинг, като проверявате често налягането на гумите, износването им, дълбочината на протекторите и като управлявате автомобила си по-бавно и внимателно.

Повече от половината българи няма да почиват тази зима

52% от българите няма да почиват тази зима. 31% ще предпочетат България, 4% - чужбина, а 13% смятат да почиват и в България, и в чужбин...

7) ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!

В късна есен сутрин много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед.

Движете се предпазливо! Намалете скоростта, а след като навлезете в хлъзгав участък използвайте за тази цел двигателя! Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

8) НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!

През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.

Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е крайно наложително!

Къде да почиваме през зимата

С наближаването на зимния сезон всички смятаме, че дестинациите, които бихме искали да посетим намаляват сериозно. Това обаче в никакъв...

Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.

Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона, не проявявайте нетърпение и чакайте като останалите, докато движението се нормализира.

При образували се колони на магистралите, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.

9) БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!

Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост На северен склон, в гориста местност или на сенчест участък меже да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго.

При попадане върху лед запазете самообладание и плавно намалете скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com