Тристранният съвет не подкрепи промените при помощите за деца, отряза законопроект и на ПП

1385
Тристранният съвет не подкрепи промените при помощите за деца, отряза законопроект и на ПП
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП, предаде БГНЕС. С него се предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането.

Законопроектът предвижда и помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за I клас, както е в момента, но и за децата от II, III и IV клас. А семействата, чиито деца са записани в I и VIII клас в държавно или общинско училище за учебната 2022 – 2023 г., да имат право на еднократна помощ за ученици в размер на 300 лева, която да се изплаща на два пъти, като доходите на семействата са без значение. Допълнителните средства, които ще бъдат необходими, са в размер на около 90 млн. лв., като 50 млн. лв. ще са за помощ за началото на учебната година, е посочено в проектозакона.

Пак липса на съгласие: Тристранката не одобри още два законопроекта на БСП

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по отношение на законопроектите за обезщетенията за майчин...

Социалният министър Лазар Лазаров посочи, че не намира основание в тези искания и от Министерството на труда и социалната политика не го подкрепят. „Извън тези принципи и съображения, можем да кажем, че предвид големите неясноти, даваме възможност да бъде направена ясна финансова обосновка и това би коствало на бюджета 250 млн. лв.“, заяви той.

Бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков каза, че социалистите не са имали желание да дискриминират когото и да било, а да се стимулира раждаемостта.

„В момента вие сте направили предложения, сезирали сте Националния съвет за тристранно сътрудничество и той изразява становища, но отговорността е на Народното събрание“, каза още Лазар Лазаров.

Тристранката отхвърли и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Кирил Петков и група народни представители от „Продължаваме промяната“, предвиждащ промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите, или т.нар. „швейцарско правило“, предаде БГНЕС.

Тристранката не хареса промяната на минималната работна заплата, предложена от Нинова

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие за промените в Кодекса на труда. От Българската стопанска...

Според Министерството на труда и социалната политика необходимите допълнителни средства над предвидените се очаква да бъдат за 2023 г. – 54,7 млн. лв., за 2024 г. – 339,3 млн. лв., за 2025 г. – 925,4 млн. лв. и сегашният метод е за предпочитане пред несигурния. Министерството на финансите също не подкрепи законопроекта.

По-рано НСТС не подкрепи други три законопроекта, предложени от Корнелия Нинова и депутати от БСП - за обезщетенията за майчинство, за преизчисляване на пенсиите и за повишаване на минималната работна заплата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com