Трите мечета, спасени в Родопите вече са в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция (СНИМКИ)

8507
Трите мечета, спасени в Родопите вече са в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция (СНИМКИ)
Снимка: FOUR PAWS Христо Владев

Изключително важна и напрегната беше последната седмица за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ България и за мисията им да помагат за опазване на защитения за България вид кафява мечка. Освен изпратеното официално становище към отговорните институции против отстрела на дивата мечка в района на Белица и активната им работа по проекта за Актуализиране на план за действие за вида кафява мечка, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ България успя да осъществи и един изключителен важен трансфер.

Хуба, Вихър и Горан - трите малки мечета, намерени в Родопите от РИОСВ-Смолян, които прекараха няколко седмици в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в град Белица, вече се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция – ARCTUROS.

„Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в ARCTUROS. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство, както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа - която е техният естествен хабитат“, споделя Димитър Иванов, директор ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в град Белица, където мечетата прекараха няколко седмици в очакване на преместването си.

Мечетата с красиви горски имена - Хуба, Вихър и Горан, започнаха дългото си приключение по пътя към тяхното завръщане в дивата природа. Екипът на ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в гр. Белица, който ЧЕТИРИ ЛАПИ управлява в партньорство с Фондация Бриджит Бардо, подкрепен от българските власти в лицето на МОСВ, пое грижите за мечетата за няколко седмици, осигурявайки им специална диета и всички необходими условия. Гледачите им осигуриха и безопасно транспортиране в подходящ за възстановяването им център.

Защо зачестиха случаите на бедстващи мечета?

Според експерти от нашия „Спасителен мечешки отряд“ (д-р Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изс...

Спасяването на Хуба, Вихър и Горан

Припомняме историята на трите мечета, която бързо се разпространи в интернет и медиите в България и чужбина в началото на юни. На 4-ти юни екипи на Министерството на околната среда и водите откриха самотно мече в Родопите, а малко по-късно - и още две в същия район. Първото - женско, а другите две - стресирани и уплашени мъжки. И трите бяха транспортирани ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ, където веднага получиха професионална грижа с минимален човешки контакт.

В тясно сътрудничество ЧЕТИРИ ЛАПИ и Министерството на околната среда и водите в България дадоха на мечетата шанс за живот в дивата природа. С взаимни действия и споделени ресурси бе установена и следващата стъпка - тяхното прехвърляне в ARCTUROS - център за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция.

Първата стъпка - дългото транспортиране на Хуба, Вихър и Горан вече е факт, но бъдещите предизвикателства за тях тепърва предстоят. Приключението на мечетата изисква много ресурси за ежедневната грижа за тях и за възстановяването им, а ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да прави всичко по силите си за това Хуба, Вихър и Горан да се върнат в дивата природа в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com