Учени подкрепят забраната на фермите за ценни кожи

3926
Учени подкрепят забраната на фермите за ценни кожи
Снимка: Сдружение КАЖИ

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националният природонаучен музей при БАН и Биологическият факултет към Софийския университет изпратиха становища до Народното събрание, с които еднозначно затвърждават необходимостта от забрана на фермите за ценни кожи в България. Трите научни организации са водещи по компетентност по отношение на биологичното разнообразие, зоологията, биологията и етологичните потребности на животните. Това съобщиха от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

Становищата са във връзка с внесения на 13 септември 2019 г. в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД), с който се забранява отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи.

Готвят протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19 октомври ще има протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи. Това ...

В становището на Националния природонаучен музей при БАН, подписано от проф. д-р Николай Спасов, се разглежда опасността за биоразнообразието от дива популация на основния отглеждан вид за ценни кожи – Aмериканска норка (Neovison vison). Наред с това се посочва, че отглеждането на животните във фермите е в противоречие на тяхната етология и биология, както и че отглеждането и развъждането на вида „американска норка“ към настоящия момент е незаконно, тъй като неместния вид не е преминал задължителните процедури по чл. 67 от Закона за биологичното разнообразие. Като заключение в документа се казва: „Невъзможно е да се обясни на подрастващото поколение, които са постоянни посетители, доброволци и бъдещи учени на музея, какво налага отглеждането на диви видове в абсурдни условия на тези ферми и жестокото отношение към тези животни. Нередно е отглеждането на диви животни във ферми с цел използването им за прищевките на една малка част от човешкото общество.“

Становището, изготвено от Биологическия факултет към Софийския университет, подкрепя забраната, посочвайки, че на отглежданите във ферми животни не може да бъде гарантирано благосъстояние, което да отговаря на петте основни принципа за хуманно отношение:

1. Да няма глад и жажда.

2. Да няма дискомфорт.

3. Да няма болка, нараняване или болест.

Изнесли сме ценни кожи за 11.3 млн. долара през 2018 г.

България е реализирала износ на ценни кожи с косъм за 11.3 млн. долара през 2018 г. Това показват данни на Конференцията на ООН за търг...

4. Да имат възможност и свобода за изразяване на естественото си поведение.

5. Да няма страх и стрес.

В същото време се посочва, че отглеждането на американски норки у нас, по отношение на благосъстоянието на животните се случва в нарушение на чл. 149 и чл. 151 от Закона за защита на животните. В становището, подписано от декана на факултета, проф. д-р Стоян Шишков и от доц. д-р Диана Златанова, се приветства и поддържа внесения законопроект за промени в ЗВМД с надеждата, че опазването на биоразнообразието, здравето на хората и етично-моралните норми за отношение към животните ще надделеят над желанието на няколко фирми за финансово благополучие.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН е една от водещите наши научни институции, които изследват чуждите видове в България. В становището подготвено от група специалисти по чуждите видове и подписано от директора на института доц. д-р Анна Ганева, се разглежда опасността от поява на дива популация на инвазивния чужд вид американска норка (Mustela vison) в резултат на изпускане от фермите за кожи. Като негативен пример за случаи с поява на инвазивни чужди видове, отглеждани и развъждани за ценни кожи, опасни за биоразнообразието, изградили популация у нас, се посочват ондатрата, нутрията и енотовидното куче. ИБЕИ оборва твърдението, че американската норка не може да оцелее в дивата природа, тъй като е изкуствено селектирана. Изброени са над 16 европейски страни, в които вече има дива популация на този вид, и тя е именно вследствие отглеждането на вида във ферми за ценни кожи. Посочва се научно изследване от тази година, публикувано в реферирано и рецензирано научно списание, което дава информация, че в близост до фермата до с. Маджерито съществуват повече от 100 случая на избягали норки, като се предполага, че броят им е много по-голям. В становището се казва, че България е страна по две Конвенции свързани с биоразнообразието и има ангажимент да предотвратява появата на опасни чужди видове, застрашаващи екосистемите и местообитанията, както и да гарантира запазването на дивата флора и фауна. Становището завършва с препоръка да се приеме Проекта на ЗИД на ЗВМД.

Трите научни становища са предназначени да бъдат разгледани в парламентарните комисии по околната среда и водите, и по земеделието и храните, които предстои да гласуват законопроекта за забрана на фермите за ценни кожи.

"Още една година смърт" - протест за забрана на фермите за ценни кожи

Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“ ще се проведе пред вратите на Министерски с...

Припомняме, че минаха почти три месеца, откакто законопроектът е внесен в Народното събрание, а комисиите все още бавят неговото разглеждане.

От Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи напомнят, че забавянето на разглеждането и гласуването на законопроекта означава страдание и сигурна смърт за стотици хиляди норки, които предстои да бъдат заченати този януари, родени през април, убити в газови камери и одрани през следващия ноември. Това е цикълът, който собствениците на фермите ще повторят и тази година, освен ако Народното събрание не покаже, че има волята да разгледа и да приеме забраната.

Ако бъде приет законопроектът, от 1 януари 2021 г., в България не трябва да има нито една ферма за кожи, а отглеждането на животни за ценни кожи да бъде криминализирано.

Трите научни становища, както и всички останали експертни становища по законопроекта можете да намерите ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 8 декември 2023 г.

Спешно пращаме на Украйна и зенитно-ракетни комплекси, реши комисията по отбрана

Да се дават до 2500 лв. помощ на някои държавни служители: Предложение

АЕЖ: Столична община крие видеозаписите от кървавия протест срещу БФС

За Коледа: БДЖ организира пътувания с парен локомотив

"Купи книга – дари надежда": Студенти на СУ с поредна благотворителна инициатива преди Коледа (СНИМКИ)

Работещите в АПИ затвориха за кратко АМ "Хемус", искат по-високи заплати

Състоянието на патриарх Неофит значително се подобрява

След снега: ЕРП-тата не плащат компенсации на останалите без ток домакинства

Цените на винетките остават същите и през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com