Украинците в България: Руски агенти готвят протест за край на войната от наше име

4503
Украинците в България: Руски агенти готвят протест за край на войната от наше име
Снимка: БГНЕС

Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" се обърна към държавата по повод появила се информация за подготовка и провеждане на ”мирен митинг” под надслов ”Прекратяване на война в Украйна” за сметка на отказ на Киев от териториите, окупирани от Руската федерация - уж с участие на активисти на украинската общност у нас.

"Осъждаме хибридната акция"

"Цялата многобройна общност на украинците в България, всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила в Бълагрия, се разграничават и осъждат провеждането на подобна хибридна акция", пише Олена Коцева - председател на най-голямото сдружение на украинците, живеещи в България, създадено през 2013 г. Писмото ѝ е адресирано до премиера Николай Денков, президента Румен Радев, външния министър и вицепремиер Мария Габриел, председателя на ДАНС Пламен Тончев и председателя на парламента Росен Желязков.

Още: България и още десетки страни учредиха Коалиция за подпомагане на украински деца

Вербуват се хора, говорещи украински

"С отвращение и възмущение всички украинци в България приемат информацията за провеждане на проруско мероприятие в гр. София на 20 декември 2023 пред сградата на Президенството, което организаторите планират да прикрият с украински знамена и лозунги от типа на “Не на войната”, “Стига проливане на славянска кръв” и дори “Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи”", пише в позицията.

Снимка: Олена Коцева, "Видимо и невидимо"

Информация за това, че проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език, за участие в инсцинирани от Кремъл представления, беше публикувана в български медии в началото на декември.

Още: Русия пак показа, че не желае справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

"Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискредитира България и ръководството на българската държава , създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни", заявява председателят на "Мати Украйна".

Украинците не са готови на териториални отстъпки

След проведени консултации украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепят официалната позиция на Украйна, която се базира върху Формулата на мира на президента Володимир Зеленски, пише Олена Коцева. А именно, че мирните преговори са възможни само и единствено след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна от 1991 г. и привличане на Русия към отговорност.

Още: България подкрепи инициативата на Киев за изчисляване на екологичните щети от военни действия

България също подкрепя формулата на Зеленски - страната ни активно се включи в работата по нея, подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

"Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим, трябва да бъдат спрени незабавно. В случая че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти", предупреждават от "Мати Украйна".

И призовават всички български институции да се самосезират с цел разследване на "опасната дейност на проруските сили в България".

"Украинските общности в България изразяват огромната си благодарност на всички държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руската въоръжена агресия", завършва позицията.

Още: Заради войната в Украйна: България може да разследва престъпления срещу човечеството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com