Увеличават се компютърните престъпления в България

10977
Увеличават се компютърните престъпления в България

Увеличават се компютърните престъпления в България. Осъществява се все по-активен нерегламентиран достъп до фирмени бази данни и пароли. Това съобщи директорът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев по време на обучителен семинар за рисковете от кибератаки и възможностите за защита, предаде Тв7.

Кражбите стават все по-голям проблем не само в реалния, но и във виртуалния свят, от който щетите също са осезаеми. Много компании все още не приемат заплахата от кражба на информация и цели бази данни като реална. Бивши служители, които искат да си отмъстят на работодателя или слабоподготвени администратори, са най-честата причина за кражбата на фирмена информация.

Намаляват финансовите престъпления, извършвани онлайн. Преодолян е пикът от 2008 година, когато интернет банкирането е било подложено на най-много атаки.

През миналата година ГДБОП е затворил 60 сайта, в които са се продавали фалшиви лекарства, дрехи, хранителни стоки с неясен произход. Притеснителното е, че на тяхно място постоянно се появяват нови.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com