Уволненият директор на РИОСВ-Бургас: Министър Личев е бил подведен

5635
Уволненият директор на РИОСВ-Бургас: Министър Личев е бил подведен
Снимка: БГНЕС

Уволненият директор на РИОСВ Бургас Детелина Иванова заяви на брифинг днес, че служебният министър на екологията Асен Личев е бил заблуден, не е пожелал да се срещне с нея и да я чуе какви са мотивите за предложената от нея заповед за изменение на режима за строителство на територията на природна забележителност „Пясъчни дюни” в местността Каваците, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„В границата на тази защитената територия, от момента на нейното обявяване, има два действащи къмпинга - „Смокиня” и „Веселие”, които съществуват повече от 40 години. С тази заповед ние въвеждаме режим за тях, за да могат да се извършват реконструкции и ремонти, но има категорична забрана за ново строителство на тази територия”, обясни пред медиите Детелина Иванова.

Директорът на РИОСВ-Бургас е уволнена заради строителство в "Каваците", обяви Асен Личев

Уволних директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова, посочи на пресконференция служебният министър на околната среда и водите...

По думите й твърдението, че тази заповед е създадена с цел да се узакони незаконно строителство, което се намира в защитената територия не отговаря на истината.

„Министър Личев вероятно е подведен, за да вземе това решение, тъй като заповедта за изменение е също толкова рестриктивна, както и предходната заповед от 1984 г. и в годините е показала, че не може да бъде ефективно приложена. Предложението за изменение на режима на защитената територия е направено от РИОСВ Бургас. Тази заповед освен, че забранява строителството в защитената територия забранява и поставянето на преместваеми обекти, което до този момент не съществуваше в заповедта. Прави се изключение само за територията на бившите къмпинги „Смокиня” и „Веселие”, които попадат в границите на защитената територия. Заповедта обаче категорично поставя условие за съгласуване на тези дейности с РИОСВ и забранява строителството върху пясъчни дюни. Изключението са само върху територия, на която няма пясъчни дюни. Категорично тази заповед е приложима и достатъчна за прилагане на ефективен контрол на всички дейности в рамките на защитената територия”, заяви отстраненият директор на РИОСВ Бургас.

Детелина Иванова коментира и последния драстичен случай с поставените бетонни пети на плажа на Смокиня. „Издаването на разрешение за строеж не е в компетенцията на РИОСВ Бургас. Квалификацията дали това е преместваем обект или не, начинът на изпълнение и техническите характеристики е в правомощията на органите прилагащи ЗУТ и ЗУЧК” , обясни Иванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com