Уволниха охраната на СУ заради допускането на втора окупация

19791
Уволниха охраната на СУ заради допускането на втора окупация
Снимка: БГНЕС

Втората окупация на Ректората на Софийски университет, която продължи само три дни и приключи рано тази сутрин, стана причина за уволнението на охраната на сградата. Това съобщи ректорът професор Иван Илчев на извънреден брифинг днес. Още от утре в сградата на най-старото висше учебно заведение у нас влиза нова охранителна фирма, предаде Стандарт Нюз.

Проф. Илчев обясни, че сегашните мерки за сигурност са твърде занижени, а причината са намалените средства, които университетът получава в последните четири години след решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да ореже субсидията на Алма Матер с 35%. Новите гардове са с договор за шест месеца, а след това ще бъде направена обществена поръчка за по-дълъг период, обясни ректорът.

Напрежение и словесни престрелки около Ректората

Напрежението нараства около Ректората на Софийски университет, където днес се провеждат демонстрации „за” и „против&r...

По негови думи щетите от окупацията са незначителни. Все още не е ясно дали студентите окупатори ще бъдат наказани. Решението трябва да бъде взето от Ректорския съвет.

Ректорът допълни още, че полицейската блокада, "помогнала" за прекратяване на окупацията, е решение, взето на обща среща между него, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. "В нито един момент планът не включваше нахлуване на полиция на територията на Университета", уточни проф. Илчев. В 21 ч. снощи пък в сградата на Алма Матер са били допуснати група преподаватели и студенти, които в продължение на три часа са убеждавали окупаторите да напуснат Ректората.

Илчев съобщи и че документите за проекта на стойност пет милиона лева все пак са подадени на време. Окупацията обаче е провалила 16 изпита, на които е трябвало да се явят общо около 800 студенти.

 

Протест срещу контрапротест и в Софийския университет

Протест и контрапротест се превърнаха в знаковия символ на честванията на 125-тата годишнина на Софийския университет "Св. Климент Охри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com