В БДЖ хора взимат заплати, за да играят футбол

2610
В БДЖ хора взимат заплати, за да играят футбол
Снимка: БГНЕС

БДЖ - Товарни превози" назначава хора в компанията, които основно играят за футболния отбор на дружеството и много рядко ходят на работа. Това показва разследване на Нова телевизия.

В него се припомня, че още през 2015 г. се разбра, че в железниците се назначава футболен отбор от 11 души, които ще бъдат разпределени на различни длъжности в БДЖ.

Московски се разбърза с концесията на летище София

Транспортният министър Ивайло Московски внесе яснота относно намеренията на правителството да рестартира концесията на летище София. ...

Със скрита камера от медията са записали служители, които твърдят, че част от тези работници никога не са се появявали на работа, а ако са отишли е било за няколко часа на седмица. Според тях това са кухи постове.

По данни на Нова телевизия въпросните служители, които са назначени само заради футболните им умения, получават заплати в размер на 800-900 лв. За сравнение базовото възнаграждение на един машинист е около 700 лв. Даден е пример за "футболист" - Христо Стамболийски, който е професионалист-футболист, играещ в "Локомотив" - БДЖ, но с длъжност "инспектор превенция". Твърденията на източници на Нова са, че той редовно не ходи на работа, а се появява само за футболни мачове. Стамболийски отрича.

Според справка на "БДЖ - Товарни превози" за 2017 г. софийските машинисти са положили над 37 300 извънредни часа труд. На един машинист не могат да му се назначат повече от 150 часа извънреден труд на година. Много от тези служители напускали железниците заради ниски заплати и прекалено много работа.

Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, който е част от футболния отбор на железниците, отказа да коментира случая.

БДЖ осигурява 18 200 допълнителни места във влаковете за Коледа и Нова година

18 200 допълнителни места за предстоящите празници ще осигури БДЖ. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влаков...

Няколко часа след излъчването на малка част от разследването транспортният министър Ивайло Московски разпореди да бъде извършен вътрешен одит в "Холдинг БДЖ" ЕАД, "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД.

Проверката включва реда на отчитане на извънредния труд, както и проверка на осъществявания контрол на работното време на служителите в трите дружества.

"Вътрешният одит ще се извърши от Звеното за вътрешен одит към МТИТС", съобщават от ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com