В българските центрове има 1609 сирийски деца

16614
В българските центрове има 1609 сирийски деца
Снимка: БГНЕС

В нашите центрове към момента имаме 2 135 деца, от които от Сирия са 1609, 120 са от Афганистан. 82 са от Ирак. Това каза Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция по бежанците, съобщи БГНЕС.

Децата са разпределени в статистиките по възраст до 13 г. – 1624, от 14 до 17 години са 511. Момчетата са 1219, а момичетата 916.

В Министерството на труда и социалната политика се провежда Национален съвет за закрила на детето на тема "Повишаването на ефективността на взаимодействие между институциите и съвместните действия за гарантиране на правата на децата чужденци, търсещи и/или получили закрила в България".

Данните от началото на година показват, че в момента в центровете има 172 непридружени деца, от тях 60 са от Сирия, 29 от Афганистан и 18 от Алжир. Николай Чирпанлиев каза, че имат идея центърът в Баня да бъде изцяло обособен за непридружени деца и там ще изградят къщички, които ще бъдат за майки с деца без съпрузи. "Това е нашата идея, която мислим да осъществим до 2-3 месеца", каза председателят на ДАБ. Той добави, че основната част от непридружените деца у нас са на родители, които в момента са в Западна Европа и в момента изпълняват процедури, за да ги вземат при себе си.

Николай Чирпанлиев заяви, че с приемането на новия Устройствен правилник на ДАБ ще се създаде дирекция "Социални дейности" и във всички центрове ще имат специализирани места. Към момента съществената разлика е в това, че в основните от центровете – Овча купел, Баня, Пъстрогор има създадени условия - детски кътове, стаи за игри. Но в новите, които бяха създадени при екстремни условия, няма такива, като най-тежко е положението в Харманли. Затова и стратегията е такава - в Харманли се обработват данните за няколко дни на семействата, които имат деца и те ще бъдат разпределени в други центрове. И това да бъде до момента, в който и там ще се създадат условия.

ЕК гласува извънредни средства за агенцията в рамките на 6 910 000 евро, като ние ще платим 20% от тях. 3 500 000 долара отпуска Върховният комисариат на ООН, 1 млн. евро чрез БЧК предлага правителството на Холандия, заяви Чирпанлиев. Той припомни и за близо 1 млн. евро, които даде и Чехия. "Голяма част от тези средства са именно с цел да се подобрят като цяло социалните функции, които ние трябва да изпълняваме спрямо бежанците и специално внимание се отделя на различните групи деца. Във всички центрове ще има кътове за деца, ще има условия, при които те да могат да играят, да се обучават", посочи той. Председателят на ДАБ припомни и че е била осигурена цяла сграда, с помощта на Столична община, в която децата на всички бежанци да се обучават, но почти не е бил проявен интерес, защото имат убеждение, че ще минат транзитно през България.

Чирпанлиев каза, че има сериозна финансова подкрепа, която дава възможност да се назначат още 110 души и те са предвидели специалисти точно в областта на социалните дейности.

Йовчев: Протестът ДАНСwithme е основан на лъжа, да се биеш с полицията ли е новият морал?

През последните месеци хората бяха подтиквани да излязат на улицата „в името на една лъжа”. Това заяви в сутрешния блок на ...

 

 

 

 

МВР не е виновно за инцидента в Любимец, казва комисар Йотко Андреев

Няма чупене на ръце и не всички наранявания, които виждаме на снимките в медиите, са причинени от МВР. Това каза по отношение на инциде...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com