Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В памет на Лъчезар Филипов: Професорът, който вече пътува във вселената (СНИМКИ)

22 декември 2021, 11:56 часа • 13792 прочитания

"В технологичния, наситен с тежки глобални нерешени проблеми 21 век, ни напусна много добър и обичан човек, известен учен, изпълнен винаги с оптимизъм и запомнящи се фантастични прогнози.

Професор Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии при БАН. Може би единственият у нас експерт, който се занимаваше с научни изследвания на тема извънземни цивилизации. Искрен приятел и на нашата фондация „Европейски екологичен фестивал“. Това обръщение до медията ни в памет на покойния професор Филипов направи представителят на фондацията адвокат Цветан Цветанов.

"Незабравим с високо професионалното си участие в нейните инициативи. Фондацията ни провежда вече над 15 години, единствения в страната международен екологичен фестивален форум,за документални филми, тв програми посветени на екологията, както и обучителни модули с участието на стотици деца от училищата в община Кърджали.

С партньорството на БЧК, МВР-Гражданска защита на населението, НПО, медии и други академични и образователни институции. В обучителните модули над десет години стотиците деца и ученици се обучават в усвояването и прилагането на практически мерки за защита при природни бедствия и аварии, оказване на първа медицинска помощ.

Децата се обучават още в защита от кибер-атаки и терористични нападения на масово посещаеми обществени сгради и места в училища, търговски и транспортни центрове. В ежегодните ни фестивални изяви за възпитаване на любов към природата и опазването на околната среда и запознаване с последиците от климатичните промени партнираше през всичките тези години - професор Лъчезар Филипов."

От фондацията пратиха до медията ни и снимки от конкретна демонстрация по посочените теми. Те са от архива на фондацията. Запечатаните моменти са от присъствието на професор Филипов на екологичния фестивал в Кърджали и завършват с топли дума за професора:

"С неговите незабравими образователни презентации и практически обучителни умения как да се използват от Космоса сателитните технологии в полза на живота на хората и нашата страна, той запленяваше детската, ученическата и младежката аудитория."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес