В СЕМ искат забрана на медийните пакети, ще наблюдават 41 медии в предизборната кампания

1700
В СЕМ искат забрана на медийните пакети, ще наблюдават 41 медии в предизборната кампания
Снимка: Thinkstock Images

СЕМ ще наблюдава 41 медии в предизборната кампания. Освен равнопоставеността на участниците ще се следи и съдържателността на дебатите. Това би дало много по-голяма яснота от какво се интересуват хората, за какво се говори най-много и коя от темите е възприемана най-добре. Методиката е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и досега не е прилагана у нас.

Това каза пред БНР членът на СЕМ Бетина Жотева, според която медийните пакети, които ЦИК отпуска на медиите, трябва да бъдат забранени.

"Това е прахосничество на държавни пари за хора, които не правят абсолютно нищо полезно с тях. Просто ги взимат и изчезват. До този момент, за две години, откакто тези пакети се разхвърлят, аз не съм видяла някакъв полезен ход или някой, който се е явил и е свършил добра работа от гледна точка на информираност на гражданите. Нула", заяви тя.

Отлагането на избора на нов генерален директор на Българската национална телевизия е било възможност за СЕМ да промени процедурите за избор на генерални директори на обществените медии, каза още Бетина Жотева. Според промяна в Закона за радиото и телевизията от миналата година генералните директори могат да останат на поста си до избора на нови.

Борисов поиска прошка за "неволните грешки"

Нека хората да ми простят за неволните грешки и да гледаме напред. Няма безгрешни хора и е човешко да се греши. Това каза в Сандански ...

"На мен лично не ми харесват няколко неща от досегашната процедура - това, че трябва да се изслушват 20 души с концепции, това, че няма двустепенен конкурс, още други изсквания например за принадлежност към Държавна сигурност и така нататък. Това сме го променили. Качено е на сайта. Надявам се, когато свършат тези избори, вече да можем да направим добър конкурс", допълни тя.

Доцент Жана Попова, редактор на сборника „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”, е категорична, че вече можем да говорим за обществени медии.

"За двете медии преходът от държавни към обществени медии много категорично можем да кажем, че се е случил и много категорично можем да кажем, че връщането назад към държавността не е никак трудно. В текстовете, които ние написахме с Вяра Ангелова - тя писа за радиото, аз за телевизията, тя е съставителят на този сборник и нейна беше идеята да дадем трибуна пък на директорите да се чуят техните гласове, ни се стори сякаш журналистическата гилдия, особено силно в радиото между другото, е тази, която върви и настоява през всички тези години, тъй като периодът не е никак малък, за обществената мисия и за обществената функция на тази бивша държавна медия", заяви тя.

Докато не се смени финансирането на тези медии, все ще им викат „държавни“ не за друго, а защото вземат пари от държавния бюджет, категорична беше Жотева, с което Попова не се съгласи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com