В София пуснаха първите реновирани швейцарски трамваи

3266
В София пуснаха първите реновирани швейцарски трамваи
Снимка: БГНЕС

От днес в експлоатация влизат 4 от 28-те реновирани трамвая, получени по Българо-швейцарската програма за сътрудничество по линия номер 8. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фандъкова добави, че трамваите са реновирани в град Базел. По думите ѝ получените превозни средства ще се движат по линия номер 6, 8 и 12. В края на миналата седмица в София са пристигнали още 8 трамвая.

Фандъкова посочи, че общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% или 2.550 млн. швейцарски франка. "Столична община и Столичният електротранспорт дофинансират с 15% различни дейности. Проектът включва не само доставката на реновираните трамваи, но и възможност разработване на концепция за развитие на градската мобилност. Една от важните задачи на Столична община е подобряване на градския транспорт, като за тази цел се осъществи и продължава работата по модернизирането му. Част решаването на поставената задача е и строителството на метрото, както и подмяната с 50% на автобусите", каза още Фандъкова.

Тя добави, че трамваите са скъпи превозни средства и е невъзможно от финансова гледна точка подмяната им с нови. Затова Столична община разчита на програмите като Българо-швейцарската, тъй като по-голямата част от средствата не се поемат от Общината или Общинския съвет.

Възстановено е движението на трамваи по "Граф Игнатиев"

Възстановено е движението по трамвайните линии 10, 12 и 18 по ул. „Граф Игнатиев“, в посока ул. „Алабин“. Това ...

ГАЛЕРИЯ НА НОВИТЕ ТРАМВАИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

С 28-те реновирани мотриси по Българо-швейцарската програма се подменя 10% от състава на мотрисите в столицата. Това каза пред журналисти заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, предаде Фокус.

„Столичният електротранспорт отговаря за 135 км трамвайна мрежа и има над 200 мотриси. С 28-те реновирани мотриси по Българо-швейцарската програма се подменя 10% от състава на мотрисите в столицата”, посочи Крумова. По думите й с тази помощ и програма тролейбусите ще бъдат адаптирани за хора с увреждания и майки с колички – в средната част на превозните средства са обособени нископодови места. "Колкото повече хора се возят с градския транспорт, толкова по-чист ще е въздухът в столицата", подчерта тя.

„Това е само един от проектите, които се финансират по Българо-швейцарската програма. Проектът „Домино” за дуално образование, развитието на проекта за здраве и образование за всички, проектът за домашна грижа, осигурявана от БЧК – всички тези проекти и тези, които предстоят да бъдат изпълнени по отношение на опасните отпадъци и обезвреждането на пестициди са само малка част от важността на Българо-швейцарската програма, по която със 76 млн швейцарски франка се преодоляват доста трудности и се постига по програмата са социално-икономическо сближаване”, каза още Малина Крумова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com