Вадят магистрала "Струма" от Кресненското дефиле

28485
Вадят магистрала "Струма" от Кресненското дефиле
Снимка: БГНЕС

Управленска програма предвижда АМ "Струма" да бъде извадена извън обхвата на Кресненския пролом и без загуба на европейско финансиране. По трасето по източния склон засега няма спорове. Това стана ясно след среща на министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и представители на строителния бранш. Министърът разговаря с ръководствата и членове на Камарата на строителите в България, а по-късно и с Българска Браншова камара „Пътища“, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

„Нашият приоритет, като политическо ръководство, е строително-инвестиционният процес да набере темпото, което трябва да има и да излезе от „цайтнота“ и от безвремието на последните две години. Това трябва да стане максимално открито, честно и законосъобразно. Трябва ни минимум политика и максимум законосъобразност“, категоричен е министърът.

Георги Гвоздейков обяви срок, в който се надява АМ "Струма" да е готова

"До 2027 г. се надявам да осъществим връзката на магистрала „Струма“ с граничния пункт. До момента са изградени 100 км със ...

Работни групи с представители на МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“ и браншовите организации още следващата седмица започват работа за разрешаване на натрупаните проблеми през последните години, стана ясно на срещите. Ще се разглеждат приоритетно няколко основни въпроса: начинът за законосъобразно разрешаване на казусите с инхаус договорите и намиране на механизъм за изменение на Методиката за индексация на тези договори, изготвяне на промени в Закона за устройство на територията, касаещи незаконните строежи на големите инфраструктурни обекти и изработване на стандартизирани рамкови договори за строителство.

По думите на министъра крайно време е да започне изпълнението на Националната програма и целите за инфраструктурна свързаност на страната до 2030-та година. В този аспект от браншовите организации изразиха категоричната си подкрепа за визията на министъра.

По време на разговорите днес Андрей Цеков информира браншовите представители, че тази година в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са заложени 1,2 млрд. лв. за ремонт и пътна поддръжка.

„Бюджетът е равностоен на миналогодишния, тъй като сумата се базира на реално похарченото досега и това, което считаме за реалистично, че ще бъде възложено до края на годината“, подчерта министър Цеков. В допълнение към тази сума са предвидени и още 1,2 млрд. лв. за основни ремонти и ново строителство. Тези средства са вписани в проекта за бюджет, който е публикуван за обществено обсъждане.

Шишков: Ако не бяхме издали разрешението за магистрала "Струма", щяхме да се върнем 3-4 г. назад

"Това, което е важно - всички искаме да имаме максимално бързо решение на магистрала "Струма". Магистрала "Струма" в момента има един д...

Според регионалния министър инвестиционната програма до края на годината е значително по-амбициозна в сравнение с първите 5 месеца на 2023 г. „До 30 май отчетът за изпълнение показва около 260 млн. лв. разплатени средства по основни ремонти и ново строителство. До края на годината са предвидени още 900 млн. лв., разчетени на базата на реалистичен график, прогноза за изпълнение на действащи обекти, сключване на нови договори, които са в напреднал етап на провеждане на процедурите за възлагане“, посочи Цеков. Според него, за да се изпълни тази програма, трябва да бъдат решени забавените казуси.

Министърът разказа, че с неговия екип с учудване са установили, че в Агенция „Пътна инфраструктура“ има не малко поръчки, които са обявени през 2022 г., офертите им са отворени още миналото лято, но към настоящия момент все още не са приключени. „Общата прогнозна стойност на забавените поръчки за основни ремонти на АПИ е за около 700 млн. лв. Намерението ни е да приключим тези поръчки, така че в рамките на настоящата година да могат бъдат сключени договорите“, обясни Андрей Цеков.

Всичките договори, които са сключени за основни ремонти и ново строителство, са със сключени споразумения за индексация по времето на служебния кабинет и средствата за тази индексация са предвидени в настоящия проект за бюджет.

„Успели сме да отворим вратите за разговори с всички браншови организации и подходът ни на работа е да сме максимално открити“, подчерта регионалният министър. Андрей Цеков беше категоричен, че целта на новото ръководство на МРРБ е партньорство в намирането на решенията.

ПП-ДБ: Предпоставеното трасе на "Струма" ще бъде опасно и скъпо (ВИДЕО)

Предпоставеното трасе на "Струма" ще бъде опасно и скъпо. Това стана ясно от брифинг на ПП-ДБ в парламента. Андрей Гюров от ПП-ДБ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com