Вероника Имова и Евгени Иванов - съпредседатели на Съвета за партньорство към ВСС

13288
Вероника Имова и Евгени Иванов - съпредседатели на Съвета за партньорство към ВСС
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Вероника Имова, член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателят на Асоциацията на прокурорите в България  Евгени Иванов станаха съпредседатели на Съвета за пратньорство към ВСС. Те бяха избрани с явно гласуване от членовете на Съвета на първото му заседание, което продължи с набелязване на програма за дейността и разглеждане на организационни теми.

Съветът за партньорство към ВСС е създаден с цел да осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на магистратите и съставът му е от представители на кадровия орган на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и на магистратите, които не членуват в такива организации. Във връзка с представителството, Наредбата, уреждаща дейността на Съвета претърпя промени."В този почти 2-годишен период, в който се усъвършенстваха текстовете на Наредбата, се осигури широко представителство в Съвета", увери Вероника Имова.  

Членовете на ВСС със сериозен "кариерен бонус" след промени в закон

Членовете на Висшия съдебен съвет да са назначават на същата или по-висока длъжност след прекратяване на мандата им. Това приеха депута...

Като проблем, чакащ решение в най-спешен порядък, тя посочи ускоряването на конкурсите за кариерно израстване, за повишаване и преместване на съдиите. „Наболял проблем е ускоряването на атестационните процедури“, добави тя. Според нея механизмът не е ефективен и бави постигането на бързи резултати при оценяването на професионалните качества, способностите и квалификацията на магистратите, участващи в конкурсите. Имова изрази надежда с новата промяна в Закона за съдебната власт, чието обнародване се чака, да се ускори атестирането. „С тези промени се предвиди магистратите „ad hoc“ в съдилищата да формират атестационни състави – Помощни атестационни комисии (ПАК-ове), които по-оперативно да могат да се справят с атестационните формуляри по определени критерии и показатели за качествата на магистратите“, поясни Имова и изказа предположение, че този модел ще работи по-добре.

Освен атестацията и кариерното развитие на магистратите, другият съпредседател на Съвета за пратньорство Евгени Иванов открои като като най-важни въпроси и този за бюджета на съдебната система. Иванов не пропусна да отбележи, че за съсловната организация на прокурорите е изключително важен и въпросът за застраховките в съдебната система и за определяне на ясна и точна методология за увеличение на възнагражденията.

ВКС пита Кирилов защо ВСС не е приел писмо от 170 съдии

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието Данаил Кирилов писмо с въпроса защо не...

„Изключително важни са също здравословните и безопасни условия на труд, които касаят всички колеги и съдебни служители“, добави Иванов и подчерта, че „съдебните служители са хората, които подпомагат магистратите и съдебната система да работи ефикасно, бързо и качествено“.

„Най-голямата ми цел и надежда е, че този съвет ще оправдае очакванията и че неговото съществуване ще се изпълни със съдържание – по-малко формализъм и повече работа“, заяви Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com