Вицепрезидентът: Бонусите са заслужени!

9102
Вицепрезидентът: Бонусите са заслужени!
Диана Ковачева потвърди, че целият политически кабинет на Министерството на правосъдието е получил бонуси

Вицепрезидентът Маргарита Попова се намеси в темата за бонусите.

Бившият правосъден министър заяви, че по нейно време в министерството на правосъдието допълнително материално стимулиране са получавали служители и членове на политически кабинети.

ДПС: Нареждайте всички до Нешева!

Премиерът би трябвало да приложи същата мяра към всички, които са раздали и получили бонуси, както към бившия управител на НЗОК Нели Не...

"Не бих ги призовала да върнат парите, защото те са им начислени заслужено и в пълно съответствие с действащото законодателство", обяви пред БНР вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя допълни, че като министър на правосъдието не е получила и една стотинка допълнително възнаграждение, и отрече информацията, че по нейно време в министерството са били раздадени бонуси в размер на 7 милиона лева.

"Разпределени са бонуси и са раздадени пари на служителите в министерството, технически сътрудници, експерти, включително и на колеги от политическия кабинет, на база средна брутна заплата за държавата. В зависимост от това какъв е бил конкретният принос на всеки се дадоха различни проценти. За едни - 50%, за други – 60%, за други 70%, за други 80%. Не съжалявам, че съм дала на тези хора част от парите, които по закон могат да бъдат дадени като допълнително материално стимулиране. Смятам, че хората, които са си получили допълните стимулирания, са допринесли и са работили добре и аз съм доволна от тях”, допълни вицепрезидентът.

Сегашният правосъден министър Диана Ковачева потвърди, че целият политически кабинет на Министерството на правосъдието е получил бонуси.

Законът допуска в МП да се разпредели за бонуси конкретна сума от приходите на Агенцията по вписванията. Данните показват, че членовете на политически кабинет на предишния министър на правосъдието са получили общо 37 800 лева допълнително материално стимулиране за първите три месеца от 2011 година. Пари са получили и тримата заместник-министри, началникът на кабинета, парламентарният секретар на министерството, експерт в кабинета на министъра и сътрудник в кабинета на Маргарита Попова. Зам. министрите са взели между 6500 лева и 10 400 лева, като най-много е получил ресорният зам. министър, отговарящ за Агенцията по вписванията. Началникът на кабинета е получил около 6000 лева, парламентарният секретар - 4200, а експертите са взели 3000 лева и близо 2000 лева.

При ченгетата нямало награди, 100 бона за 2010-а връщат министри

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи пред журналисти след края на заседанието на Министерския съвет, че в министерств...

"Надявам се, че те ще върнат тези средства, но се налага да разчитаме на добрата им воля", призна министърът.

"Струва ми се съвършено неудачно част от политическия кабинет на Министерството на правосъдието да получават бонуси от Агенцията по вписванията, тъй като работата на голяма част от тях не е била свързана с дейността на тази агенцията", коментира тя. Ковачева обясни, че вече се обсъжда идеята да отпадне възможността членовете на политическия кабинет да получават допълнителните средства от приходите на агенцията. Министърът Ковачева е убедена, че бонуси в Агенцията по вписванията трябва да се раздават, но подчерта, че смисълът на това допълнително материално стимулиране е да се стимулират служителите, положили допълнителни усилия.

Бонусите, които са разпределяни между служителите в Министерството на правосъдието, са между 100 и 1000 лева, в зависимост от дейността на конкретния служител.

"В Агенцията по вписванията се работи буквално денонощно, хората работят допълнително и ми се струва удачно за самите служители на агенцията да има възможност за стимулиране", каза още Ковачева. Тя обясни, че Агенцията по вписванията има право да си разпредели 25 % от прихода на година, но тази сума не включва само бонуси, a включва и разходите за обучения и оборудване. Около 2 млн. лв. има право цялата агенция да си разпредели за бонуси и за 2011 г. приблизително толкова са разпределени.

Според Ковачева бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията вероятно не е получава бонуси с разрешение на министъра на правосъдието след юни 2011 година поради забавянията около обществената поръчка за въвеждане на софтуера за регистрация на европейските търговски дружества в България. "От средата на март европейските дружества ще могат да започнат да подават искания за регистрация, а към първи юни ще може да бъде приключена и цялостната процедура по регистрация на европейски дружества и вероятно ще отпадне и основанието България да бъде глобена от ЕК", обясни правосъдният министър.

Борисов ще сече наред заради бонусите!

След засиления обществен натиск и вълната от скандали около вземаните завишени бонуси от държавния служители, премиерът Бойко Борисов п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com