Вижте как България ще отбележи Националния празник 3 март

1977
Вижте как България ще отбележи Националния празник 3 март
Снимка: Мартин Стоянов/Actualno.com

На 3 март се отбелязва Освобождението на България от османско иго. Денят е обявен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 г.

Стотици българи от двете страни на Балкана се изкачват по стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да отдадат почитта си към загиналите герои.

На 3 март по традиция в тържественото честване, което ще започне в 11:30 ч. на връх Шипка, ще участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада. Представителни части от бригадата ще се включат и в ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово. Tам заедно с хиляди българи почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България ще отдадат и президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Радев и Желязков ще произнесат слова на историческия връх. 

Още: 3 март по света: Как българите в чужбина ще отбележат националния празник

Преди това Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка.

Официални честванията в София

Снимка: iStock/Gulliver

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. В нея ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа. На церемонията ще присъства премиерът Николай Денков.

По повод Националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

Още: Героизъм и подвиг: Как българите построиха паметника на свободата си? (ВИДЕО)

От 18:30 ч. на площад "Народно събрание" ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Реч ще произнесе президентът Румен Радев, а на зарята ще присъстват и председателят на Народното събрание, премиерът и депутати.

В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, съобщиха от Министерството на отбраната.

Официални чествания в страната

Снимка: iStock

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица населени места в страната

Белене (9:30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във войните беленчани), Свищов (на площад "Алеко" от 11:30 ч. и на площад "Свобода" от 12:00 ч.), Плевен (11:00 ч. на площад "Възраждане"), Благоевград (9:30 ч. пред паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински и 10:00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10:00 ч.), Враца и Козлодуй (11:30 ч.), Стара Загора (тържествата започват в 10:30 ч. пред Общината и продължават с паметно шествие с националния трибагреник до Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" от 11:00 ч.), Димитровград (10:00 ч.) и Хасково (11:00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10:30 ч. пред Общината), Чирпан (10:30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11:00 пред паметника на Борците за свобода на площад "Възраждане" в кв. "Устово"), Асеновград (9:30 ч. на паметника на генерал Дандевил на площад "Николай Хайтов"), Пловдив (12:00 ч. в парк "Бунарджика" и 13:30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11:00 ч. на площад "Независимост"), Разлог (18:00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18:30 ч. пред Паметника на загиналите във войните шуменци), Русе (19:00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10:00 ч. при Мемориален комплекс "Хан Аспарух"), Бургас (11:00 ч. на площад "Атанас Сиреков" и 11:30 ч. пред Паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10:00 ч. пред Летен театър "Аполония"), Варна (10:00 ч. на площад "Св. Св. Кирил и Методий", 11:00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България украински войни, 12:00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България руски войни и в 13:30 ч. в кв. "Владислав Варненчик"), Черноморец (11:00 ч. пред Паметника на загиналите във войните). Почетен караул ще участва и в отбелязването на 3 март пред Паметника на победата в прохода Арабаконак. 

С проверки (зари) с участието на военнослужещи от Българската армия Националният празник ще бъде отбелязан в Пловдив от 18:30 ч., Варна от 19:30 ч., Сливен от 19:00 ч., Сандански от 18:30 ч., Първомай от 16:30 ч., Чепеларе от 18:30 ч. и Дългопол от 18:30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com