Вижте трогателната любовна история на щъркелката Снежи

13362
Вижте трогателната любовна история на щъркелката Снежи
Снимка: БДЗП

На официалния канал на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe – Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Live stream може да се проследи на живо съдбата на изоставената щъркелка Снежи от село Ярлово, община Самоков. Това е възможно благодарение на поставената преди дни камера в близост до едно от множеството щъркелови гнезда в населеното място.

Така стана ясно, че пръв в гнездото се завърна мъжкият щъркел, който от БДЗП са нарекли Ростислав. Няколко дни по-късно се появи и женската. Тя е много по-бяла и по-чиста от него. Така си заслужи името – Снежана или на галено Снежи. Ако имаха профил в социалната мрежа – Facebook, взаимоотношения в новосформираната двойка можеше да бъдат определени като „сложни“.

11 млади щъркели са спасени в Русе само за месец

В Русе за месец са спасени от безпомощно състояние 11 млади щъркела, които са изпратени в Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стар...

"В реално време, в продължение на дни, станахме свидетели на усилията, които положи Ростислав, за да подготви гнездото в очакване на женската. Той упорито носеше материал и укрепваше дома. И усилията му не бяха напразни. Скоро камерата показа присъствието на фината и бяла Снежи. Красивата щъркелка бе дълго ухажвана и получи подобаващо внимание от страната на мъжкия щъркел. Извън времето, в което заедно доизграждаха общия си дом, двата щъркела демонстрираха любов помежду си – тракаха с клюнове, извиваха шии и дори копулираха пред камерата. След бурната и страстна любов изживяна от двойката, Ростислав напусна гнездото и изостави младата щъркелка", разказаха от БДЗП.

Мъжката птица не се появила в продължение на седмица след първите трепети на пролетната любов със Снежи. Предположенията на експертите бяха, че Ростислав може да е загинал или да се е преместил далеч от село Ярлово, но скоро камерата за наблюдение на живо засече щъркела с ръждиво-бялото оперение да краде клонки от гнездото на Снежи. Според експертите Ростислав е възрастен и много опитен мъжки, който е предпочел друга женска пред Снежи. Много е вероятно да е преместил в някое от съседните гнезда в селото и да живее с новата си избраницата.

Днес Снежи е сама с двете си яйца, за които трябва да се грижи, особено в тези студени дни. Всеотдайната женска дори в снега и студа не напуска гнездото, а полага усилия да опази яйцата си. Дали ще успее да отгледа сама щъркелчетата, дали отново ще се появи Ростислав и как точно ще се развият техните отношения можем да проследим заедно на живо на БДЗП Live stream в канала на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe/БДЗП Live stream.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София