Адвокатският съвет се обяви срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор, Цацаров отново го защити

4941
Адвокатският съвет се обяви срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор, Цацаров отново го защити
Снимка: БГНЕС

Висшият адвокатски съвет призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да не одобрява кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Вместо това настоява да бъде започната нова процедура по избор на нов главен прокурор. Това се посочва в обръщението на съвета към ВСС, публикувано на сайта им.

Според Висшия адвокатски съвет Иван Гешев не притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и не може да отговори на високите очаквания на правната общност, и в частност на адвокатурата.

"Според становището на Висшия адвокатски съвет бъдещият главен прокурор на Република България следва:

Да е високообразован юрист със задълбочени теоретични (на академично ниво) и практически познания по специфичните конституционни функции на прокуратурата;

Да познава съвременните тенденции в развитието на прокурорската институция и да има волята да ги провежда в практиката;

Да работи за утвърждаване на принципите на независимост, законност, безпристрастност, ефективност и справедливост в работата на прокуратурата;

Стриктно да се придържа към спазване на конституционните принципи и норми, европейските правила и общочовешки ценности;

Прокурорската колегия: Иван Гешев е отличен кандидат

Днес се проведе първата комисия на Прокурорската колегия на ВСС. Както е известно - единственият кандидат за главен прокурор - Иван Геш...

Да зачита и да е зачитал и в досегашния си професионален и личен живот върховенството на закона и правото, правата, свободите, честта и достойнството на човека;

Към момента на избора да не заема пост в ръководството на политическа партия, парламента или правителството;

Да е заслужил обществен авторитет с принципност, честност, почтеност и личен морал;

Да уважава и отдава заслуженото на адвокатурата и отделните адвокати, като необходими и задължителни участници в правната система, без които е невъзможно нормалното функциониране на всяка правова държава;

Да е разпознаваем естествен лидер на цялата правна общност, човек с богата култура и ерудиция, с неоспорими морални и етични качества."

Иван Гешев отново ни удиви

Иван Гешев, единственият кандидат за поста главен прокурор, представи своята Концепция за стратегическо управление на прокуратурата. До...

Затова от  адвокатския съвет искат от ВСС да прекрати настоящата процедура по избор на главен прокурор и да започне нова.

"Съзнавайки своята конституционна роля и отговорност не само към адвокатурата, а и към цялото общество, Висшият адвокатски съвет изчака разумно дълъг срок преди да изрази официално своята позиция по кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор", се посочва в обръщението към ВСС.

Адвокатите припомнят, че ролята на прокуратурата у нас "не се свежда единствено до участие в наказателните производства." По Конституция тя трябва да брани законността и защитава обществения интерес.

"Поради това Висшият адвокатски съвет намира за абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост "няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона", съчетана с идеята на кандидата за промени в наказателния процес, който бил твърде формален, поставят под съмнение основния конституционен принцип за върховенството на закона. Справедливост има само там, където законът се прилага точно и еднакво спрямо всички и където процесуалният закон е гаранция занейното постигане", пишат още адвокатите.

"Няма правова държава там, където няма гарантирано право на защита. Всеки български гражданин има право да изрази мнението си, а главният прокурор трябва да бъде готов да приема "обосновани критики както към собствената си дейност, така и към дейността на прокуратурата като цяло".

Провокации на протестите "против" и "за" Иван Гешев в София (СНИМКИ)

С провокация започнаха обявените протести в столицата - "против" и "за" кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От Инициатива ...

"Висшият адвокатски съвет счита, че публичните изявления на кандидата за главен прокурор, сдържащи обвинения срещу граждани и твърдения за извършени от тях престъпления, са недопустими", обобщават адвокатите. 

Actualno.com припомня, че зад кандидатурата на Иван Гешев застана и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Вчера той заяви, че ще даде гласа си за Гешев дори, ако се налага да гласува за него втори път. Днес в НС по повод позицията на Адвокатския съвет той заяви: "Г-н Гешев не е кандидат за председател на Висшия адвокатски съвет. Второ, всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, включително тази на Висшия адвокатски съвет. След като е приел ВАдС такава позиция, тя ще бъде представена пред Висшия съдебен съвет. В това, че Висшия адвокатски съвет има позиция няма нищо укорително. В това, че Висшият адвокатски съвет има отрицателна позиция пак няма нищо укорително. Единствената ми забележка е, че той не кандидатства за председател на Висшия адвокатски съвет, но и това не променя горните две позиции. Всеки има право на позиция. Аз също имам право на позиция. По силата на длъжността, която временно заемам, имам право и на глас. Обявил съм как ще гласувам, обявил съм и позицията си. Всеки има право да си обяви позицията. Това е свободна държава."

Две прокурорски комисии във ВСС - за атестиране и етичната, подкрепиха единственият кандидат за поста главен обвинител в страната. Зад кандидатурата му застана и цялата професионална общност - прокурори, следователи, ГДБОП.

Как вижда Иван Гешев прокруратурата и каква е неговата концепция - можете да прочетете в тази статия.

Очаква се Гешев да бъде изслушан от прокурорската колегия на ВСС на 24 октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com