ВМЗ-Сопот се изправя на крака

34150
ВМЗ-Сопот се изправя на крака
Снимка: БГНЕС

Година след януарската криза във ВМЗ-Сопот, предприятието е на път да се изправи на крака. След стачките за неизплатени заплати и въпреки дълга от около 100 милиона лева, ръководството прогнозира печалба в края на 2014-а. В момента предприятието има голяма поръчка, а от следващата седмица започва наемането на работници, предаде бтв.

В един от цеховете на ВМЗ-Сопот се произвеждат детайли за НУРС-овете, неуправляемите ракетни снаряди, както са известни в целия свят. Причината за оповестеното ново наемане на хора – заводът има поръчки за Северна Америка.

Вазовските заводи имат капацитет да въоръжат една национална армия от годините на Варшавския договор. И в момента в тях се произвеждат десетки разновидности на боеприпаси.

Прекратиха делото за фалит на ВМЗ

Пловдивският окръжен съд прекрати делото за откриване на производство по несъстоятелност срещу оръжейния завод ВМЗ-Сопот, съобщи Фокус...

„Това е един от детайлите, които използваме в ракета НУРС, за борба с пехотата на противника и автомобили и пехотата на противника. Машините са натоварени на две смени - в момента ще бъдат натоварени и на три смени”, обясни Иван Стоенчев, директор на ВМЗ.

Предприятието купува само металите. От тях произвежда хиляди детайли.

В завода половината работници са жени. „Иначе, когато протестирахме, министърът дойде, помолихме го, благодарни сме, редовно си получаваме заплатите”, коментира Гергана Найденова, служител на завода.

В огромните студени халета хората работят с ватенки. Шест на сто от работниците са трудоустроени, което им гарантира работните места.

ВМЗ "Сопот" остава държавно предприятие

"ВМЗ „Сопот" към момента трябва да остане държавно предприятие", съобщи пред депутатите от икономическата комисия Драгомир Стойне...

„Разработваме тригодишен план за стабилизация. Включва нови машини за производство, да обновим нашето оборудване, трябва да намерим специалисти, които да обслужват оборудването”, допълва Стоенчев.

За военното производство почти не се обучават кадри. Училищата в Сопот произвеждат предимно готвачи и администратори, а завършилите механична обработка на металите не кандидатстват за работа във ВМЗ.

Въпросната поръчка, заради която в предприятието ще се набират работници, ще даде заетост за година и половина още. Най-големите конкуренти на ВМЗ са Румъния, Сърбия и Русия, както и частни български фирми. За последната година в завода са съкратени 1000 души, работят 2100 души, а средната заплата е 535 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com