Внесоха 14 040 подписа за свикване на местен референдум в "Младост"

1330
Внесоха 14 040 подписа за свикване на местен референдум в "Младост"

Представители на Инициативен комитет „За Зелен Младост” внесоха 14 040 подписа за свикване на местен референдум в район „Младост” на Столична община.

„14 040 подписа внасяме, като това е повече от достатъчно. Необходимите по закон са под 9000, така че имаме достатъчен голям резерв, който от една страна показва много голямата воля на хората да се включат в подписката, която организираме. От друга страна показва, че имаме и достатъчно добър резерв, така че да сме сигурни, че ще се проведе референдум с двете ни искания“, заяви Войслав Тодоров, общински съветник и член на Инициативния комитет „За Зелен Младост“.

Въпросите за референдума са два: „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?“, както и „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?“.

Войслав Тодоров обаче поясни, че провеждането на такъв референдум по никакъв начин не означава, че подписалите се искат да спрат цялото строителство в „Младост“. „Искаме да се преразгледат устройствените планове и хората реално да имат думата какво приемат и не приемат да се случва в квартала им. Искаме да променим това - хората да си кажат думата и заедно с тях да видим какво остава като строителство и какво е необходимо да бъде преосмислено“, подчерта общинският съветник, цитиран от БГНЕС.

Според него чисто юридически няма пречка новоизбраният кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева да бъде и председател на инициативния комитет. „Тя беше избрана за кмет до голяма степен заради тази кауза, която тя започна“, посочи Тодоров.

От своя страна Ивета Вутова разясни, че събирането на подписи е започнало на 13 септември тази година.

Орлин Иванов, председател на Постоянна комисия по местно самоуправление и нормативна уредба в Столична община, обясни, че процедурата е след внасянето на подписката тя да бъде изпратена в ГРАО за проверка на подписите на лицата, които участват в нея. „След това, ако приемем, че е постигнат необходимият брой гласове председателят на Общинския съвет следва да уведоми в 3-дневен срок общинските съветници и да насрочи сесия на Общинския съвет в едномесечен срок“, разясни Иванов. Той посочи, че в този период следва кметът и постоянните комисии, на които бъде разпределена преписката да се произнесат със становище. „Една двайста подписи са нужни от регистрираните гласоподаватели в район „Младост“, за да има предложение. Една десета вече задължава Общинският съвет да се произнесе на сесия. Общинският съвет с мотивирано решение може да отхвърли искането за референдум, но може и да го приеме. В лично качество аз подкрепям всяко едно допитване до гражданите“, изтъкна Орлин Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com