Военният министър се притеснява, че българи с руско гражданство ще бъдат мобилизирани

2246
Военният министър се притеснява, че българи с руско гражданство ще бъдат мобилизирани
Снимка: БГНЕС

"Няма промяна в обстановката. Рискове за националната сигурност винаги има. Те са потенциални. Преки заплахи от въвличането на България в конфликт - няма", коментира министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов пред журналисти.

"Към момента няма промяна в ситуацията в Черно море. Линиите на комуникация си работят", каза той. По думите единственият риск е от мини. Според него към този момент не трябва да се правят промени в мерките. "Нека все пак да чуем докладите на службите", добави още министърът на отбраната. 

Той коментира и анексиране на четири области в Украйна към Русия. „Всяка една промяна в геополитическата обстановка води съответните притеснения. Разбира се, че има притеснения“, смята той.

Министърът на отбраната коментира и евентуален обрат на военните действия в Украйна. "Ако има въобще обрат, ще дойде от мобилизацията. Много важно е колко човека ще бъдат мобилизирани. Ако са 300 хил. не очаквам кой знае какъв съществен обрат. Това, което се чува и излиза по медиите за 1 млн. и повече. Тогава съотношението ще бъде различно и е възможно да възникне обрат. Нека да изчакаме и да видим", каза още Стоянов.

Той коментира и евентуалната мобилизация на хората с руско и българско гражданство. "Тези, които имат руско и българско гражданство, реално подлежат на мобилизация. Такъв риск има. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство. Да, те могат да бъдат мобилизирани", добави военният министър. Той каза, че няма информация за точната бройка на тези хора.

Той коментира искането на украинския посланик за помощ под формата на смъртоносно оръжие, като каза, че е отказал такова, позовавайки се на решението на Народното събрание.

Министърът на отбраната участва в заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет по повод войната в Украйна.
Съветът се председателства от министър-председателя и в него влизат още вицепремиери,  вътрешния министър, министъра на външните работи, министъра на финансите, главния секретар на МВР, ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби. 

В съвета влиза и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който заяви пред медиите: 

"Пряка военна заплаха към Република България няма. Предприели сме всички мерки в национален и коалиционен мащаб. На този етап са напълно адекватни. Продължаваме изпълнението на задачите, от началото на годината с по-голямо напрежение", каза адмиралът. По думите му има редица мероприятия най-вече по усилване на охрана, наблюдение и ранно предупреждение.

Всичко за войната в Украйна - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com