Все още ги няма основните пари за завода за боклук

5664
Все още ги няма основните пари за завода за боклук

Все още нямаме финансиране за същинската част от завода за боклук при село Яна, стана ясно след посещение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда и водите Нона Караджова и генералния директор на ГД "Регионална политика" Валтер Дефа, предаде БГНЕС.

Според Валтер Дефа първият етап от проекта е главната стъпка към обработването на отпадъците в България и София. "Добре е за гражданите, за околната среда и за човешкото здраве. В следващата фаза ще се опитаме да използваме отново отпадъка", заяви той. В момента очакваме информация от България, на базата на която можем да видим дали условията са изпълнени и да пристъпим напред, заяви Валтер Дефа.

Две условия са били поставени от ЕК за отпускането на средства по втората фаза на проекта, едното от които вече е решено – ДДС-то да бъде допустим разход. Вторият въпрос, по който Столичната община изпраща информация до ЕК, подкрепена със становище от експерти на Министерство на финансите, е, че възможността общинско предприятие да експлоатира завода за боклук не е държавна помощ и предприятието е в структурата на Столичната община. До края на седмицата общината ще изпрати тези документи. Столичният кмет се аргументира с това, че на английски "предприятие и дружество е едно и също".

Йорданка Фандъкова заяви, че няма опасност от криза с боклука. Освен ако не се създаде изкуствено. За министъра на околната среда и водите Нона Караджова е важно отпадъците да бъдат сепарирани, а не депонирани в депата. Първата фаза по проекта за депото "Садината" е приключила в срок. В рамките на първата фаза са изградени две клетки за отпадъци, пречиствателна станция, а до края на следващата година ще бъде и завършена и компостираща инсталация.

Редактор: Десислава Ушатова

1 млн. за реклама на несъществуващ завод

Столична община с готовност ще даде над един милион лева за популяризиране на нещо, което все още не съществува, става ясно от справк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com