Вселенската патриаршия помоли нашата църква да отиде на Православния събор

2870
Вселенската патриаршия помоли нашата църква да отиде на Православния събор
Снимка: БГНЕС

Вселенската Патриаршия призова църквите да присъстват на предстоящия Всеправославен събор.

В края на май месец Светият синод на Българската православна църква взе решение да не участва на събора ако не се изпълнят определени условия, като дори отмени хотелските си резервации за о-в Крит, където ще се проведе той.

"Светият Разширен Синод с изненада и недоумение се информира за неотдавнашните решения и мнения на някои сестри - православни църкви и като ги прецени, установи, че никаква институционална рамка не съществува за преразглеждане на вече поставената в ход съборна процедура", е посочено в комюнике, цитирано от православния сайт "Двери".

Причината Синодът да не участва пък е заради формализирането и липсата на възможност за диалог на Всеправославния събор.

Местят Всеправославния събор от Истанбул в Крит

Всеправославният събор с участието на представители на всички 15 православни църкви ще бъде на гръцкия остров Крит. Това е съобщил пред...

В комюникето от понеделник обаче поместните църкви са приканени "да донесат на място евентуалните си предложения за промени, поправки и добавки в единодушно одобрените текстове от предсъборните всеправославни съвещания и от събранията на предстоятелите по въпросите на дневния ред", пише още Topnovini.bg.

"Вселенската патриаршия, като църква, носеща главната отговорност за единството на Православието, призовава всички да се издигнат на висотата на настоящите събития и да участват в работата на Светия и Велик Събор на определените дати, както беше решено на всеправославно равнище и подписано както от предстоятелите на техните свещени събрания, така и от упълномощените им представители през целия дълъг подготвителен период на съборните процедури", се посочено още в текста изпратен от Вселенската патриаршия.

Actualno.com припомня, че в началото на юни Светият Синод на Българската православна църква поиска отлагане на предстоящия Велик и Свят Събор на Православната църква на остров Крит. А ако това не стане, Синодът реши да не участва в заседанието.

От мотивите на Светия синод става ясно, че той е недоволен от начина на организация на събора. Сред критиките е обстоятелството, че в дневния ред на заседанията липсват "особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване". Не става ясно какво точно се има предвид. Според митрополитите има и официално заявени несъгласия от поместни православни църкви по някои от вече одобрените текстове за Събора.

Несъгласие има и за това, че ако се следва вече приетият регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, редактирането на текстове в документите на Събора ще е невъзможно, предаде тогава КРОСС. Сред останалите притеснения на Светия синод са още начина на разположение на представителите на различните православни църкви по време на заседанието. Причината - нарушава се принципът на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви.

Вселенската патриаршия се опитва да овладее българските църкви в Одрин, Вартоломей забрани службата на български

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литурги...

Проблем имало и с месторазположението на гостите. Последната изброена причина е, че участието на Българската православна църква ще доведе до "големи и необосновани финансови разходи". Московският патриарх Кирил също е предупредил, че може да не участва в Събора.

Всеправославният събор е насрочен за 16 - 26 юни на о. Крит. Първоначално идеята бе той да се проведе в Истанбул, където е и седалището на Вселенския патриарх Вартоломей. Мястото обаче бе променено заради обтегнатите отношения между Русия и Турция.

Вчера, 06.06.2016 г., в ефира на bTV бившият служебен премиер Ренета Инджова коментира като скандален факта, че Българската православна църква отказва да отиде на един събор, чакан 1300 години.

"Това е прецедент в съборната практика, но не е моя работа. Всички архиерей и водачи на църкви тези дни са се изказали пред своите миряни какво се очаква на събора, а ние нямаме фигурата, която да излезе и да каже какво се крие зад този факт", добави още тя.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com