Българската православна църква бойкотира Всеправославния събор

1637
Българската православна църква бойкотира Всеправославния събор
Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква поиска отлагане на предстоящия Велик и Свят Събор на Православната църква на остров Крит. А ако това не стане, Синодът реши да не участва в заседанието.

Това стана ясно от решение, взето от партиарха и митрополитите на заседание на Светия Синод вчера. Според съобщението всички владици са подкрепили решението.

Всеправославният събор е насрочен за 16 - 26 юни на о. Крит. Първоналачно идеята бе той да се проведе в Истанбул, където е и седалището на Вселенския партиарх Вартоломей. Мястото обаче бе променено заради обтегнатите отношения между Русия и Турция.

От мотивите на Светия синод става ясно, че той е недоволен от начина на организация на събора. Сред критиките е обстоятелството, че в дневния ред на заседанията липсват "особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване". Не става ясно какво точно се има предвид.

Според митрополитите има и официално заявени несъгласия от поместни православни църкви по някои от вече одобрените текстове за Събора. Несъгласие има и за това, че ако се следва вече приетият регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, редактирането на текстове в документите на Събора ще е невъзможно, предаде КРОСС.

Сред останалите притеснения на Светия синод са още начина на разположение на представителите на различните православни църкви по време на заседанието. Причината - нарушава се принципът на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви. Проблем имало и с месторазположението на гостите.

Последната изброена причина е, че участието на Българската православна църква ще доведе до "големи и необосновани финансови разходи".

Московският патриарх Кирил също е предупредил, че може да не участва в Събора.

Патриарх Неофит: Живеем във време, в което представите за добро и зло се подменят

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи своето Пасхално видеопослание към клира и миряните на БПЦ...

И двата проблема са протоколни, и практически идентични с тези на БПЦ - в писмо до патриарх Вартоломей патриархът на Русия изразява опасения дали няма да се създаде впечатление, че Вселенският патриарх не е "пръв между равни", а пръв сред останалите.

"Предстоятелите не седят полусферично, но едни срещу други в две успоредни линии, обърнати към Председателя. Освен това в представената схема Предстоятелите на Църквите не седят на една и съща маса, но всеки има отделено от другите си братя място, така че да не могат нито дума да си кажат с този до тях. Това разположение на масите никак не спомага на международните средства за масова информация да покажат на зрителите събралите се Предстоятели на Светите Божии църкви едновременно. Това разрушава общата картина на Събора", пише в писмото си патриарх Кирил.

Вторият проблем според Московската патриаршия е мястото, където ще стоят инославните наблюдатели.

"За инославните наблюдатели се предвиждат официални места зад Предстоятелите. Точно по този начин ще бъде възприет Събора от онази част от нашите вярващи, които още от сега протестират срещу него като "икуменически", а не като православен. Затова считам, че наблюдателите от инославните църкви трябва да седят на разстояние от членовете на Събора, така че да не влизат в обектива и да не са част от общата картина на Събора".

И патриарх Кирил има опасения за финансовата страна на събора и възможните големи харчове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com