ВСС не избра апелативен прокурор на София

8514
 ВСС не избра апелативен прокурор на София
За поста се кандидатираха трима магистрати

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере апелативен прокурор на София, предаде БГНЕС.

За поста се кандидатираха трима магистрати. Това са: заместник - градският прокурор на София Божидар Джамбазов, заместник - апелативният Галина Стоянова и другият заместник - апелативен прокурор на София Йордан Стоев.

Вотът на кадровиците в съдебната ни система протече драматично. В крайна сметка се стигна до балотаж между Божидар Джамбазов и Йордан Стоев, тъй като след първото гласуване Джамбазов събра 6 от гласовете във ВСС, Галина Стоянова – 4 гласа, а най-много гласуваха за Йордан Стоев – 10. След балотажа Джамбазов и Стоев си поделиха по 10 гласа, но никой не успя да събере необходимите 13 гласа, за да заеме поста Административен ръководител на Апелативна прокуратура – София.

След изслушването на кандидатите главният прокурор Борис Велчев категорично посочи Божидар Джамбазов като човека, който според него трябва да оглави Апелативната прокуратура на София. Той го определи като един от най-опитните, най-знаещите и най-професионално подготвените прокурори. В хода на дискусията след него само един член на ВСС взе думата и това бе Нестор Несторов, който припомни случай от 2006 година, в който бе замесено името на Божидар Джамбазов.

От него според Несторов останали съмнения за контакти на магистрата с "лица с позорна репутация". Това видимо ядоса главния прокурор, тъй като Несторов не е питал по време на изслушването Джамбазов, а говори, след като той вече не е в стаята. Велчев даде предложение да поканят Божидар Джамбазов и той да бъде попитан за това и така да даде отговор на "високите нравствени критерии на г-н Несторов". В крайна сметка обаче това така и не се случи и кадровиците гласуваха за тримата кандидати.

След като се стигна до балотаж Борис Велчев поиска да разбере защо никой от членовете на ВСС не казал добра дума за Йордан Стоев при първата дискусия, а в крайна сметка за него гласували 10 от тях. "Аз не мога да разбера добре защо най-фаворизираният кандидат не получи нито едно подкрепящо изказване", запита той. Това провокира Иван Колев и той обясни вота си за Йордан Стоев, когото нарече Данчо. Колев посочи, че никога не би гласувал против вота на главния прокурор, но сега не го подкрепя, защото на обвинител номер едно му остават 10 месеца на поста и така новият ръководител на Апелативната прокуратура в София няма да работи много време с него. Затова според Иван Колев за поста трябва да се избере "достоен човек". Оказа се, че той най-вероятно не вижда, че такъв може да е Божидар Джамбазов.

Иван Колев припомни, че е работил с Джамбазов по медийно дело и останал много учуден от начина му на работа. Според Колев, той повече излизал по медиите и коментирал, отколкото работел. Колев смята, че не трябва и в работеща прокуратура да се вкарва нов, външен човек като ръководител.

След като кадровиците не избраха апелативен прокурор на София те трябва да обявят нов конкурс. Божидар Джамбазов призна, че все още не е решил дали ще се кандидатира за поста отново. Най-вероятно ще го направи, тъй като няма основания да се отказва. След вота Джамбазов посочи, че няма от какво да се притеснява за случая от 2006 година, тъй като той е изяснен и по него имало разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество