"Въгледобив Бобов дол" обещал да плати 560 000 лв. на държавата

1181
"Въгледобив Бобов дол" обещал да плати 560 000 лв. на държавата
Снимка: БГНЕС

Концесионерът на рудници от мини "Бобов дол" където миналата седмица имаше тридневна стачка заради забавени заплати, е обещал да издължи на държавата забавени през годините 560 хил. лв. концесионни такси заедно с лихвите. Уверението е било дадено от "Въгледобив Бобов дол" по време на среща, посветена на проблемите в мината, състояла се в енергийното министерство в сряда. От страна на ведомството е било поискано работодателят да плаща редовно трудовите възнаграждения на миньорите.

На срещата е било решено да се създаде работна група, която да разглежда възможностите за развитие на въгледобива у нас и заедно с Браншовия съвет за тристранно сътрудничество да се обсъди стратегия за бъдещото развитие на въгледобива у нас. Това съобщиха он министерството на енергетиката след разговорите.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков е обсъдил възможностите за максимално бързото възстановяване на работния процес в мини "Бобов дол" и бъдещото развитие на рудника "Бабино", където стана миньорският протест и който бе предвиден за ликвидация, но фирмата под натиска на стачниците реши да запази.

От съобщението не става ясно какви ангажименти са поети от "Въгледобив Бобов дол" за съдбата на този рудник и мините, предаде Mediapool.

"Стабилното функциониране на минния отрасъл е ключов фактор за развитието на българската енергетика“, заявил Станков, цитиран от пресцентъра на ведомството. По неговите думи правителството води ясна и последователна политика за сектора, която да гарантира подходяща среда за работа на държавните и частните въгледобивни предприятия у нас.

Синдикатите и работодателите отново поискали да се премахне таксата пренос за износ на електроенергия, определяна с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Такава преди време нямаше, но след недоволство на бизнес организациите, че така се нарушава конкуренцията и токът за външния пазар струва по-евтино от вътре в страната, бе въведена и за експорта.

Ковачки заплаши да не даде заплатите на стачкуващите миньори и да ги съди

Ново 20 – миньорите в мина „Бабино”, които стачкуват ефективно под земята от над две денонощия, ще бъдат допълнително...

Станков подчертал пред участниците в срещата, че се очакват положителни резултати от въвеждането на пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас.

От енергийното министерство отново заявиха, че при създаване на временна анкетна комисия в парламента, която да разгледа и анализира случая с мини "Бобов дол", ще предоставят цялата налична информация за изясняването на процеса по предоставяне на концесията.

Концесията за добив на подземни богатства от находище "Бобовдолски въглищен басейн", участък Бабино е предоставена за срок от 35 г. с решение на Министерския съвет от 9 февруари 2005 г. на дружеството "Мини Бобов дол" ЕАД, което през същата година е със 100% държавно участие в капитала на Министерството на икономиката и енергетиката. Концесионният договор влиза в сила от датата на прехвърляне на собственост върху акциите на концесионера по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка. Няма данни за осъществена такава промяна в собствеността на дружеството, с което не е изпълнено условието за влизане в сила на концесионния договор. Въпреки че не е налице приватизационна процедура и концесионният договор не е влязъл в сила, на 19 февруари 2007 г. правителството дава решение концесията да се прехвърли на частната фирма "Ораново" ЕООД, гр. Перник.

От наличната документация в МЕ е видно, че енергийното ведомство приема договора за влязъл в сила от подписаното допълнително споразумение номер едно към договора, с което се прехвърлят правата от "Мини Бобов дол" ЕАД на "Ораново" ЕООД. Впоследствие отново през 2007 г. е вписана промяна в наименованието на "Ораново" ЕООД на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, допълват от ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com