Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и конкретни стъпки?

15933
Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и конкретни стъпки?
Снимка: Димитър Димитров/Facebook

"Проблемите, свързани с управлението на отпадъците, растат с увеличаване на потреблението и индустриализацията. Също така, пред България, като член на ЕС, растат и очакванията, и целите в тази насока.

Целите, заложени в Директива на Европейския парламент и съвета относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, растат ежегодно. В нея едно от важните неща е, че държавите членки се споразумяха да постигнат до 2035 г. намаляване количеството на депонираните битови отпадъци до 10%.

БСП поиска законови промени срещу фирмите-фантоми, занимаващи се с отпадъци

Парламентарната група на БСП е внесла свое предложение за промени в Закона за управление на отпадъците, съобщиха депутатите от левицата...

Според проучване на ЕК за България –доклад за ранно предупреждение www.bia-bg.com, нивото на рециклиране на битовите отпадъци в България (включително компостирането), е 32%, а делът на депонираните е 64%! Съществува реален риск да не бъде изпълнена целта за 2020г. за 50% рециклиране на битовите отпадъци, пише във Фейсбук Ива Ангелкова, организационен секретар на Възраждане за Стара Загора.

"Според Доклада за морфологичния състав и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на община Стара Загора от 2018та година, 42% от образуваните отпадъци в града са отпадъци от пластмаса.

В цифрово изражение това са 22687 тона изхвърлена пластмаса. По данни, взети от същия доклад, пластмасата, събрана от системата за разделно събиране на отпадъците, е 59 тона. Това са само 0,26% от пластмасата, която е изхвърлена в града.

Какъв е изводът от тези данни:

- не се провежда ефективно разделно събиране на отпадъците;

Замърсяването на Варненското езеро може да доведе до наказателна процедура за България

Скандалът със замърсяването на Варненскохо езеро стигна до комисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус, който в отговор на въпрос ...

- липсват икономически стимули за гражданите за разделяне на отпадъците.

Въпреки това в програмата за разделно събиране на отпадъците на територията на община Стара Загора, която беше гласувана на 17.12.2020, прави впечатление, че няма заложена нито една конкретна цел. Основен принцип при поставянето на цели е те да бъдат ясни и измерими.

В тази програма такава цел не е заложена. Също така, в програмата отново е заложен двуконтейнерен модел за разделно събиране на отпадъци. В единия контейнер, зеления, ще се събират отпадъците от стъкло, а в другия контейнер, жълтия, е предвидено да се събират опаковки от пластмаса, хартия, картон и метали.

В програмата е предвидено зеленият контейнер за стъкло да бъде обслужван веднъж на 4 месеца, ако той се намира в града, и веднъж на 6 месеца, ако е поставен в някое от селата, обхванати от системата по разделно събиране. Жълтите контейнери, в които, само ще припомня, трябва да се изхвърлят всички пластмасови кутии, бутилки, хартиени и картонени опаковки, са предвидени да се изхвърлят два пъти месечно, т.е на две седмици веднъж.

Когато в една програма няма ясно дефинирани цели и конкретни стъпки за постигането им, то това не е програма. Това е отбиване на номера. Ние от Възраждане питаме - това ли е начина, по който управляващите работят върху един от най-значимите проблеми на нашето съвремие - замърсяването?"

От ООН разтревожени от влошеното замърсяване на околната среда

Пандемията от COVID-19 доведе до драстично увеличаване на замърсяването на околната среда от продукти за еднократна употреба, като маск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com