Въвеждаме швейцарски модел за управление на опасните отпадъци

3887
Въвеждаме швейцарски модел за управление на опасните отпадъци

Пилотен проект за управление на опасните отпадъци стартира у нас. Пет български общини ще използват швейцарския опит, за да организират събирането и временното съхраняване на токсичните вещества и материали на своята територия, предаде Стандарт нюз.

В следващите 4 години кметските управи в Шумен, Разград, Созопол, Левски и Съединение ще изградят и пуснат в експлоатация специални площадки, където ще се събира опасният боклук. Това обяви кметът на Разград доктор Валентин Василев, след участие в заседанието на Комитета за стратегическо управление към МС, който е разработил проекта.

Във Варна показаха скулптура от отпадъци, изхвърлени в морето

Скулптура „Чудовището от морето”, направена от разнородни отпадъци, изхвърлени от морето на брега, бе представена днес във ...

Новата за България практика, при която опасните химикали, бои, негодни лекарства, акумулатори, битови електроуреди ще се изхвърлят контролирано и разделно от другите отпадъци, ще се организира по швейцарски модел, в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предприятието ПУДОС към екоминистреството ще финансира изграждането на площадките в петте общини избрани за участие в пилотната схема. Местните власти ще предоставят терените и ще осигурят средства за заплати на персонала, чието обучение ще се поеме от международната програма.

В Разград вече е определен терен от 6 декара, върху който ще се изгради сметището за опасния боклук. Гражданите ще могат да извозват ненужните им отпадъци до там сами, както и да ги предават на мобилните екипи, които по график ще обикалят населените места и ще прибират вредните остатъци., обясни кметът Василев.

Предвижда се новите площадки да бъдат готови и въведени в експлоатация до края на май 2019 година. Макар, че инвестициите в новите комунални съоръжения няма да са за сметка на местните бюджети, те ще станат общинска собственост пет години след построяването им.

Василева: Изградени са 16 системи за управление на отпадъците

16 системи за управление на отпадъците, финансирани по ОП „Околна среда“ 2007-2013г, вече са изградени. Това съобщи минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество