Въвеждат платено паркиране в столичния Студентски град

18467
Въвеждат платено паркиране в столичния Студентски град
Снимка: Wikimapia


Студентска община настоява за въвеждане на платено паркиране в Студентски град в столицата.

Според кмета на района Димитър Дилчев зоната за платено паркиране няма да е нито зелена зона, нито синя.

Кунева успокои: Не е застрашено оставането в Студентски град на преподаватели

Няма напрежение относно настаняването на научни работници и университетски преподаватели в блок 58 в Студентски град. Това каза по врем...

"Вкарали сме допълнителни предложения към наредбата за паркиране. Ще търсим някакъв по-различен ценови и времеви модел с оглед на характера на района, с оглед на това какви хора ползват автомобили, за какво време паркират", съобщи Дилчев пред "Сега".

Създаването на платена зона за паркиране се налага заради спрените на улицата автомобили, които затрудняват трафика и особено преминаването на автобусите на градския транспорт, стана ясно от обясненията на кмета.

"Зимата е много тежко - тази зима имахме случаи на заседнали рейсове, тъй като снегопочистващата техника не можа да мине заради паркирани автомобили", добави Дилчев и посочи като пример практиката в централната част на София, където платената зона за паркиране въвежда ред в движението и най-вече освобождава тротоарите от коли.

Като още един мотив общината да въведе такса за паркиране е, че шофьорите оставят колите си дори върху новата велоалея по ул."Никола Габровски", ул. "Акад. Стефан Младенов" и ул. "Иван Странски".

Студенти се организират да чистят Студентския град

Инициативният съвет на студентските съвети на висшите училища в София организира на 17 април 2016 г. почистване на Студентски град. Поч...

По думите на районния кмет до края на годината трябва да е готов проектът на тази зона. Идеята е тя да обхване територията на целия квартал с изключение на местата, които са държавна собственост - терените, прилежащи към висшите учебни заведения, и към общежитията, тъй като при тях режимът на достъп и паркиране не се определя от общината.

Освен платените места за паркиране, районната община предвижда и изграждане на наказателен паркинг. Към момента обаче не е ясно къде точно ще се намира той. "Имаме няколко варианта в момента, след като се изчистят проблеми със собствеността, ще има ясно място за наказателен паркинг", заяви Дилчев.

До средата на август осветените алеи в парк "Студентски" трябва да са два пъти повече, отколкото сега, обеща Дилчев. В момента в парка обаче почти няма лампи. До края на същия месец трябва да е изградено и осветлението по две основни улици в Студентски град - ул."Храбър Попов" и ул. "Атанас Манчев", както и ул. "Тодор Кожухаров" и ул. "21-и век".

По думите на Дилчев междуведомствена група вече работи по оформянето на прилежащите терени към учебните заведения, като в това число освен инфраструктурата се работи и по осветлението им. "Работи се и по изграждане на улици в Студентски град, които са извън терени на кампуси", твърди районният кмет. В последните години в района се построиха десетки частни жилищни сгради, но без прилежащата им инфраструктура.

СГС прехвърли на спецсъда наркодилърите от Студентски град

Софийският градски съд (СГС) прехвърли на Спецсъда мярката за неотклонение на двамата задържани за наркотици в столичната дискотека &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com