Възмутени майки: Защо 43% от българските деца живеят в бедност?

4852
Възмутени майки: Защо 43% от българските деца живеят в бедност?
Снимка: БГНЕС

За да има каквато и да е друга политика, трябва да има демографска политика. Искахме разговор с държавните мъже и жени, но никой не откликна. Това са искания, които внасяме за трета поредна година, заяви пред Нова телевизия Ани Тодорова, лице на Инициативния комитет на родителите. Припомняме, че родители протестираха срещу обезщетението за отглеждане на дете, което не беше увеличено – през първите 410 дни 90% от заплатата и 340 лева до края на втората година.

Не приемам изказването на вицепремиера Ивайло Калфин, че не сме търсили диалог. Искаме обезщетението да бъде обвързано с минималната работна заплата, подчерта Тодорова. 43% от децата в България живеят в бедност, добави тя. Позицията ѝ беше подкрепена от бившия зам.-министър на труда от времето на царя Христина Христова.

Само пет майки протестираха в Хасково

Само 5 майки се присъединиха днес към националния протест, с който поискаха увеличение на детските надбавки и увеличение на майчинствот...

Същевременно Васил Велев от АИКБ изтъкна, че майчинството у нас е най-дълго в Европа, а в други държави, след първоначалното обезщетение, се плаща по 30% от възнаграждението на майката преди разждането. Майките у нас се деквалифицират с този дълъг срок на майчинство, смята Велев.

В момента проблемът на бюджета на ДОО не е в разходната част, а в приходната, защото остават все по-малко хора, обърна внимание Тодорова. В крайна сметка бюджетът е на дефицит от близо 2 млрд. лева, изтъкна Велев, визирайки общия бюджет. И припомни, че освен майчинството, когато майката се върне на работа, на нея ѝ се запазват още 20 дни отпуск.

Ани Тодорова каза още и, че в чужбина когато детето е болно, майката можела веднага да се обади на работодателя и да му каже, че ще работи в съответния ден по-малко. Actualno.com не е запознато с такава практика, но със сигурност знаем, че в Германия доста компании пращат медицинско лице да се грижи за болно дете, докато майка му работи на пълен ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...