Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември

15846
Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
Снимка: БГНЕС

Фирмата "Балиста", в чийто цех в Мъглиж днес избухна взрив и загина човек, е инспектирано през октомври и ноември и не са констатирани нарушения, които да създадат непосредствена опасност за живота и здравето на работещите в него. Това съобщават от Главната инспекция по труда.

Инспектори са на мястото на злополуката и извършват проверки.

Предприятието "Балиста" ЕООД произвежда пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. По време на извънредна кампания, инспектори на ГИТ са проверявали дружеството през месеците октомври и ноември. По време на двете проверки не са констатирани нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците.

При проверката през месец ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок.

През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества – амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.

Четирима са ранените след взрива в завод в Мъглиж

Макар първоначално да бе съобщено за един загинал мъж и две ранени жени при взрива в завод в Мъглиж, оказва се, че още двама мъже са по...

През ноември, експертите на ГИТ откриват и пишат предписания за други, различни четири нарушения. Според предписанията, етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението. Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване, заявяват от ГИТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com