За хубав козунак най-важно е тестото

13134
За хубав козунак най-важно е тестото
Снимка: БГНЕС

За да се получи хубав и вкусен козунак трябват търпение, гледане и внимание. Тези насоки даде за БГНЕС Ани от столичната пекарна "Слънце и луна".

"Техниката на козунака е да направиш хубаво тесто. Продуктите са ясни от край време - захар, масло, олио, а преди време са слагали мас, яйца и мляко. По вкус може да се сложат стафиди, орехи или мармалад. Каквото си поиска всяко домакинство", каза Ани. По-различното в пекарната, в която тя работи е, че се използва най-вече кафява захар и се меси с типово брашно.

Пекарката обясни, че от замесването до изпичането на козунака са нужни поне 3 часа. Не бива да се избързва или закъснява. "Топлината също е важна. Преди време знам, че баба ми е правела козунаци през нощта, когато всички са спели. На сутринта, когато стават децата козунакът вече е готов и мирише на вкусно", заяви Ани.

Според нея традициите за козунак са се променили спрямо преди, защото хората са станали по-капризни. "Спрямо хората се променя и рецептата, но това, което е едно от едно време си е останало-с олиото или мас, яйцата и не се е променило. Не би трябвало, защото няма как да е козунак, ако се промени", категорична е жената.

Нейният съвет към новаторите при направата на козунак е да спазват точно рецептите и няма как да се сбъркат. "При направата на козунак всеки може да допусне грешки. И при най-големият специалист може да се случи. Но и една малка грешка да се допусне и всичко отива на вятъра", заяви още Ани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com