Захарова: Няма да коментираме историята, България не реагира на оскверняването на паметници

7096
Захарова: Няма да коментираме историята, България не реагира на оскверняването на паметници
Снимка: Screenshot/YouTube

Паметниците от Втората световна война, посветени на освобождаването на Европа, света и в частност България, от фашизма и нацизма, все по-често биват осквернявани, а в същото време не виждаме адекватен отговор.

Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова в отговор на въпрос във връзка с позиция на българската дипломация, че се предприемат мерки за наказване на виновниците за оскверняването на паметници.

„Виждаме какво става с паметниците, посветени на героите от Втората световна война, освободили Европа, света като цяло и в частност България от фашизма и нацизма. За съжаление те все по-често биват осквернявани и нападани от страна на вандали. Въпреки това (ние чудесно разбираме, че вандали има навсякъде) ние не виждаме адекватна реакция“, заяви Захарова.

Тя също така посочи, че според Москва по отношение на тези паметници се проявява все повече агресивно отношение от хора, които действат извън историческия контекст, противно на резултатите от Нюрнбергския процес и „без съответната реакция на държавно равнище“, предаде БГНЕС.

Според говорителката на руското външно министерство дискусията около оскверняването на паметници показва, че се правят опити разговорът да се отдалечи от фактологията и реалната оценка на ситуацията с паметниците.

"Виждаме, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реалността към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма"

Тя завърши коментара си с думите, че "нямаме намерение да започваме дискусии на исторически теми, само искаме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани".

Радев: Твърденията на Русия за българските евреи са или непознаване на историята, или провокация

Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи от изпращане в концентрационни лагери, е дълбоко непознаване на историята ил...

Миналата седмица отново Захарова направи изказване във връзка с антисемитски надпис върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. В него тя заяви още, че в годините на Втората световна война благодарение на Червената армия е било предотвратено депортирането на евреи от България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com