Законопроект: Задължителни камери в автобусите и край на "помпите" в такситата

3596
Законопроект: Задължителни камери в автобусите и край на "помпите" в такситата
Снимка: БГНЕС

Задължително оборудване на автобусите с видеорегистратори, които ще заснемат шофьора. По-строги мерки срещу "помпите" в такситата, както и промени при шофьорските курсове. Това с част от целите на новият директор на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Бойко Рановски, които той очерта е интервю за "24 часа".

Най-спешните промени, които се подготвят още в първите дни на работа на Народното събрание, ще са в Закона за автомобилните превози. "От изискването за задължителни колани ще бъдат изключени тези, които извършват превоз до 30 км в посока. Основният аргумент е да не бъде засегнат градският транспорт. Подобни автобуси имат право да возят и правостоящи, ако не излизат на републиканска пътна мрежа. Ще бъде предвиден гратисен период за половин година", каза Рановски.

Началникът на Пътна полиция оглавява агенция "Автомобилна администрация"

Премиерът Бойко Борисов одобри предложението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за и...

Друга съществена промяна, която подготвят от "Aвтомобилна администрация", ще засегне изпитите за кормуване. Теоретичният изпит ще бъде от две части - решаване на въпроси и решаване на казус по видеоклип. "Той ще създава реална ситуация, примерно автомобилът се движи по пътя и отляво изскача велосипедист. Кандидат-шофьорите ще трябва да реагират с кликване на монитори и по-този начин ще се преценява бързината на реакциите им. Ситуациите на клиповете ще бъдат качени в интернет", даде детайли новият управител.

"Практическият изпит ще има три компонента. Ще бъде изпит на учебна площадка, изпит в градски условия и извън населеното място. Ще регламентираме, че трябва да има изпитна учебна площадка", каза Рановски. Той добави, че маршрутите за изпитите ще са регламентирани и ще се дават произволно от компютър.

"В закона създаваме организация за мониторинг върху изпитите, звено, което да извършва проверка на изпитите, на всеки изпитващ един път годишно. Тези промени от година се готвят от работна група заедно с бранша", добави шефът на "Автомобилна администрация". Разрешителният режим за фирмите, които обучават, ще бъде регистрационен. 

Промени ще има и за велосипедистите. "Махнали сме изискването за задължителни каски и за жилетки, сложили сме светлоотразителни елементи по облеклото, когато велосипедистите се движат по време на тъмната част на денонощието и извън населени места", информира той.

150 акта за месец и половина в акция срещу таксита нарушители на Летище "София"

150 акта от началото на годината са съставили ИА „Автомобилна администрация“ и органите на Министерството на вътрешните р...

Друга мярка, която се подготвя, е с фокус изискванията към таксиметровите апарати. "По директива таксиметровият апарат трябва да отчита времето на движението или изминатите километри, или комбинация от двете. У нас таксиметровите апарати отчитат километрите и престоя. Смятаме, че тези неща създават предпоставки за манипулации, с помпите генерират повече време за престой", е позицията на Рановски.

Ще има изискване таксиметровите апарати да са вързани към генератора на сигнал (датчика, който отчита километрите). Сигналът от скоростната кутия до таксиметровия апарат ще трябва да е по защитена връзка, за да не може да се вкара помпа. Ще бъде цифрова и шифрована и не може да се сложи устройство, което да промени сигнала.

"Това ще става задължително, за да спрем помпите. Предвиждаме и един таксиметров автомобил да е с един апарат, постоянно монтиран, и самото фискално устройство ще е на самия водач. Обсъждаме го с НАП, сдружението на общините", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com