Започва проверка на ремонта около паметника-костница във Видин

18739
Започва проверка на ремонта около паметника-костница във Видин

Областният управител Кръстьо Спасов започна проверка на извършвания ремонт от Община Видин около паметник-костница в града. Това съобщиха от Областната администрация Видин. С писмо до министъра на отбраната Велизар Шаламанов, областният управител Кръстьо Спасов поиска информация съгласуван ли е със Закона за военните паметници ремонтът около паметника-костница "Скърбящият воин" във Видин.

Към настоящия момент в пространството около паметника и сградата на ж. п.-гарата на ул. "Александър Батенберг" по проект на община Видин се извършват строително-ремонтни дейности за изграждането на нова общинска автогара. Премахнати са бордюрите и тротоара около военния паметник. Предвижда се да бъде изграден и навес за тръгващите автобуси от новата автогара. В писмото си Спасов посочва, "че това ще влоши оптималното експониране на паметника, както и облика на градинката около него. Премахването на тротоара за сметка на разширение на пътните платна ще доведе до ограничаване на достъпа на гражданите до паметника".

Повредите на асансьори във Видин - заради човешка намеса

Повечето хора във Видин спазват правилата за използване на асансьорите. Повредите обаче най-често се получават в следствие на човешка н...

Съгласно чл. 13, ал. 4, т. 1 от Закона за военните паметници, проектите за териториите, на които е разположен военен паметник, се изпращат на министъра на отбраната за съгласуване чрез Областната комисия "Военни паметници". Проектната документация, свързана с извършващото се в момента строителството в пространството около паметника на скърбящия воин, не е внесена за разглеждане от Областната комисия "Военни паметници", уточняват от Областната администрация.

Паметникът на скърбящия воин във Видин е един от най-забележителните в страната мемориални знаци на българската воинска слава. Уникалната скулптура на войника е дело на известния скулптор Андрей Николов. Основният камък на паметника е поставен през 1908 г., а официалното му откриване е на 15 ноември 1911-а. Всяка година на 6 септември пред този мемориал видинската общественост чества Деня на Съединението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com