Започват най-горещите дни според народната традиция

6545
Започват най-горещите дни според народната традиция
Снимка: БГНЕС

Над страната ще бъде слънчево. В следобедните часове над Източна България и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но валеж не се очаква, предаде БГНЕС.

Ще духа слаб, в западните райони на Дунавската равнина до умерен северозападен вятър. Максималните температури в повечето места ще бъдат между 28° и 33°, в София 28°, съобщиха от НИМХ.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. Валеж е малко вероятен. Ще духа умерен, по високите части на Рила и Пирин силен северозападен вятър.

По Черноморието ще бъде слънчево, но в следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. Максималните температури ще бъдат между 25 и 27°. Температурата на морската вода е 24° по северното крайбрежие и 26° по южното. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

От днес, според народната традиция в продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината.

Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и Св. Марина (17 юли). Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна — Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В Софийско (с. Желява и др.) по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com