X
 
 

Заради изтичането на данни: НАП спира шест електронни услуги

5927 9
Заради изтичането на данни: НАП спира шест електронни услуги
Снимка: iStock/Guliver
Шест електронни услуги, които НАП предоставя, ще бъдат спрени. Сред тях е и приложението, през което беше пробита системата на агенцията, съобщава bTV.

Днес беше ограничен достъпът до портала за продажби на имущество на длъжници, които организират публичните изпълнители на НАП. Нямаше и достъп до списъците на хората и фирмите с данъчни и осигурителни задължения за над 5000 лв. Не функционира и услугата за онлайн справка за лица, неоткрити на адрес, на които се връчват документи чрез прилагане към досието по реда на чл. 32 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Ограничено е и тестово подаване на данни от фискални устройства към сървър на НАП. Важно е да се подчертае, че услугата в реална среда функционира без ограничения, т.е касовите апарати в страната подават безпроблемно данни към НАП в реално време. Не функционира и услугата за регистриране по интернет на SIM карти от производителите на фискални устройства. Аналогична услуга съществува за производителите на касови апарати чрез мрежата на мобилните оператори и тя функционира без проблеми. Последната ограничена онлайн услуга на НАП е за възстановяване на ДДС, платено в друга държава членка (VAT refund).

CNN разказа как цяла нация беше хакната, докато имаше атака и срещу сайтове на летища

Цяла нация беше хакната - така една от най-големите американски медии CNN представя печалния вече случай с пробива, осъществен в бази д...

Приложението на Националната агенция за приходите, чрез което всеки ще може да провери дали данните му са изтекли или не, все още не е готово. По информация на bTV на първо време ще може да бъде получен отговор на въпроса изтекли ли са данни или не, а едва на следващ етап ще става ясно каква точно информация за доходите, имотите, болничните, данъците или осигуровките, които са плащани, е изнесена при хакерската атака.

Същевременно екип от Комисията за защита на личните данни започна днес проверка по случая. Очаква се до средата на август да стане ясно каква глоба ще бъде наложена на данъчните. „Няма начин да няма глоба, но не това е същината на проверката. Целта е да намерим способи и начини да минимизираме това, което се е случило”, заяви Цанко Цолов. „Най-лошото, което може да се случи, е кражбата на самоличност. Трябва много да внимавате, когато сключвате някакви договори да внимавате като идентификация как се извършва с вас, да не е формално”, допълва Цолов.

Оказва се, че няма значение дали сме общували с НАП по старомодния начин – на хартия, или сме ползвали електронните приложения. По думите на финансовия министър дори онези, които никога не са сядали пред компютър, не са защитени. „И на хартия да го попълните, пак ще бъде качено в електронните бази данни”, обясни Горанов. 

По-рано днес хакерска атака имаше и срещу Комисията за защита на личните данни. Опитът да се достигне до системите на комисията е бил през безжичната мрежа. Според председателя на комисията Венцислав Караджов най-вероятно "злосторникът" е спрял на паркинга. По думите на Караджов, някой се опитва да компрометира работата им.

Хакнатата база данни от НАП вече тече свободно в хакерски общности по цял свят

Базата данни на Националната агенция за приходите, която изтече в интернет, се споделя свободно в хакерски уебсайтове. Това твърди онла...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Некадърниците от актуално толкова са задръстени, че набутват реклами и в коментарите . То човешкото падение не знае граници ...
 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Обирджийският ХАП(нап) да се закрие . Некадърните клатикурци и Калинки на борсата за смет ! Шефа на ХАП да излезе от дълбока нелегалност, ятака - една миризлива Тиква да го изведе .
 • Анкета : какво нарисувал Илия Репкин ? 3 Анкета : какво нарисувал Илия Репкин ? преди 7 месеца Профил на трол?
  1. Руският Император посещава Хуните , 2. Руският Император посреща Татарите , 3. Руският Император на гости при Американците .
 • ciklop50 3.1 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  Тъп, по-тъп, най-тъп, Циклоп . (Циклоп е единица мярка за тъпотия) !
  : 0 !
 • Къде живее Greta Thunberg ? 2 Къде живее Greta Thunberg ? преди 7 месеца Профил на трол?
  а) улица Номер 1 или б) вкъщи , Номер 1 или в) друг път Правилният отговор да се маркира с х. Множествен отговор ще се смята като невалиден . Не се драска извън полета за х . За верни отговори не се носи наказателната отговорност . Информация да се спаси на сигурно място . С попълване Вие сте съгласни с общите условия , с рамков договор за услугата , с регламент за рамков договор за о виж още ›› бщите условия , с харта на потребител на регламент за рамков договор за общите условия , с разпоредба 1 от ПрПрХПРзаРДзаОУ, ПрЧДР т.1. Подробна информация можете да намерете на нашият сайт както и на сайтове от другите ведомства .
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  1 и 2 - Психар, тъпак или Олигофрен ?
  : 0 !
 • Кога е родена Greta Thunberg ? 1 Кога е родена Greta Thunberg ? преди 7 месеца Профил на трол?
  а) 1.11.1989 или б) 10.11.1989 или в) скоро Правилният отговор да се маркира с х. Множествен отговор ще се смята като невалиден . Не се драска извън полета за х . За верни отговори не се носи наказателната отговорност . Информация да се спаси на сигурно място . С попълване Вие сте съгласни с общите условия , с рамков договор за услугата , с регламент за рамков договор за общите условия виж още ›› , с харта на потребител на регламент за рамков договор за общите условия , с разпоредба 1 от ПрПрХПРзаРДзаОУ, ПрЧДР т.1. Подробна информация можете да намерете на нашият сайт както и на сайтове от другите ведомства .
 • Не функционира и услугата за онлайн справка за лица, неоткрити на адрес 1.1 Не функционира и услугата за онлайн справка за лица, неоткрити на адрес преди 7 месеца Профил на трол?
  не знам ,къде живея! Помощ !
  : 1 !
 • Не функционира и услугата за онлайн справка за починали лица, неоткрити на адрес 1.2 Не функционира и услугата за онлайн справка за починали лица, неоткрити на адрес преди 7 месеца Профил на трол?
  не знам ,къде съм ! Помощ !
  : 0 !
Последно в Актуално