Заради мръсния въздух ще има нов данък за старите коли

6389
Заради мръсния въздух ще има нов данък за старите коли
Снимка: БГНЕС

Екологичният начин на живот означава по-високи такси. Поне това се отнася до по-чистия въздух, след като Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова мярка за намаляване на замърсяването на въздуха - допълнителни такси за автомобили, но стари.

"С 3% ще бъдат увеличени продуктовите такси за старите автомобили. В същото време с 5 на сто ще се намалят таксите за новите коли. Целта е да се стимулира покупката на нови превозни средства, които отделят по-малко вредни емисии", обяви екоминистърът Ивелина Василева, предаде в. "Сега".

Ивелина Василева иска официално увеличение на глобата за замърсяване

Глоба до 500 хиляди лева за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и при създаване на рис...

Според готвената от екоминистерството наредба екотаксата за нови коли ще падне от 146 до 138 лв., а за тези до 5 години ще стане 194 лв. вместо сегашните 200 лв. За автомобили от 5 до 10 г. обаче таксата ще бъде увеличена с 3% - от 253 лв. на 260 лв., а за превозни средства над 10 г. ще се вдигне от 267 на 275 лв. Новите такси ще влязат в сила наесен, след като бъдат одобрени от Министерския съвет. От МОСВ уточниха, че с тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили.

Средствата от екотаксата отиват в държавното Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което отговаря за реализирането на различни проекти.

В България има регистрирани над 3.6 млн. превозни средства, като се купуват предимно автомобили "втора употреба". Според министър Василева 66% от колите у нас са поне на 10 години, а средната им възраст е между 18 и 25 г. Освен чистотата на въздуха страната ни ще се сблъска с още един сериозен екологичен проблем. Според анализа на експерти в МОСВ на базата на спецификата на автомобилния парк у нас в следващите 5 г. ще се амортизират много от старите коли. Това ще генерира голямо количество отпадъци от излезлите от употреба возила.

В момента в Европейския съд в Люксембург срещу България върви дело, заведено от ЕК, за превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха. Според последни изследвания българските градове са сред най-мръсните в Европа, като автомобилният трафик се определя за основен причинител на запрашаване заедно с отоплението на твърдо гориво през зимата.

В Швейцария ще има ограничение на ползването на автомобили

Няколко швейцарски района ограничават автомобилното движение заради озоновия пик, предизвикан от горещините през последните дни, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...